Начало За нас Реклама Контакти

Пускат хибрид между бройлер и домашно пиле

Снимка за Пускат хибрид между бройлер и домашно пиле

Френският производител на пилета Дюк, съвместно с българската фирма “СВС 98”, пусна в България хибрид между бройлер и домашно пиле.

Породата е създадена преди 17 години и за пръв път се предлага на нашия пазар. Тя се селектира във френски ферми, но яйцата се внасят и излюпват у нас. Пилетата се отглеждат в местни ферми по френско ноу-хау.

Според производителя предимство за потребителя е по-здравословно и екологично чисто месо. Пилетата се отглеждат до 56 дни, докато индустриалният бройлер расте между 35 и 40 дни. Хранят се със 100% растителна храна, без добавка на антибиотици, животински мазнини и стимулатори на растежа. Заради специалната порода и съдържанието на 50% царевица в храната, цветът им е жълт.

На световния пазар се предлагат три вида пилета – индустриален бройлер, фермерско или домашно пиле и хибрид между двете. Фермерско пиле се отглежда на открито минимум 86 дни и също се храни със 100% растителна храна. По тези причини то е и най-скъпо, а структурата на месото му е по-жилава.

Кръстоската между бройлер и домашно пиле комбинира по-ниската себестойност на бройлера и предимствата на фермерското пиле – здравословното, природосъобразно хранене и отглеждане и домашния вкус.

Цената на килограм охладено цяло пиле Дюк в търговската мрежа е с 15% по-висока от тази на бройлера. Продуктът се предлага в големите супермаркети.

Септ. 2007
Коментари