Начало За нас Реклама Контакти

Пролетните пътешествия на “Пъстра трапеза на гости на моя град”

Снимка за Пролетните пътешествия на “Пъстра трапеза на гости на моя град”

Шареният кулинарен фестивал “Пъстра трапеза на гости на моя град” завърши през този сезон първия, пролетен етап на своя интензивен и вкусен маршрут.

Пътуващият фестивал се стреми да вади на бял свят позабравени рецепти от българската регионална кухня, за да ги съхрани и популяризира. Целта му е и да обединява хората с кулинарна страст на регионално ниво и да утвърждава автентичната ни гастрономическа култура.

Организаторите, г-н Пеньо Иванов – главен готвач и шеф на консултантската фирма в ресторантьорския бизнес "Ивитал Консулт" и г-н Павлин Петров – председател на Асоциацията за Развитието на Изкуствата и Занаятите А.Р.И.З – 7 са разделили “Пъстра трапеза” на няколко части: конкурсна изложба на регионални гозби, кулинарно състезание между ученици от професионални гимназии и фолклорни самодейни представления. Представят също и чудесна изложба от детски русинки на кулинарна тема. И, разбира се, шеф-готвач Иванов винаги черпи гостите с майсторски приготвен боб или таратор.

Началото тази година беше пловдивско и великденско, празнично и вкусно. Цар Симеоновата градинка събра таланти в готвенето и почитатели на добрата храна. А след тракийската столица, домакин стана Свищов. На 30 април странстващият гастрономически фест мина през площад “Алеко” и го превърна в сцена, изпъстрена с вкусни шедьоври и фолклорни ритми, и завладяна от напрегнатото състезание между бъдещите готвачи от професионалната гимназия.

Гергьовден фестивалът отбеляза в село Бъта край Панагюрище, където разпъна своята трапеза в двора на училището. А на 13 май, Спасовден, «Пъстра трапеза» стигна в Бургас, за да проведе един пищен кулинарен празник – освен на уникални местни гозби, присъстващите станаха свидели и на оспорвано състезание между ученици от професионалните гимназии по туризъм в Поморие и в Бургас. Следващата дестинация, Гара Бов в Искърското дефиле прие гастрономическото събитие с интересната си готварска традиция и апетитни местни специалитети. Последната отбивка, в Благоевград на 22 май, съвпадна с майските празници на южния ни град в подножието на Рила.

Наградените рецепти от кулинарните изложби, такива като „Бабини ръчички” на Петка Муховска от с. Баня, “Зелник” на Тотка Шопова от с. Попинци, „Стара баница” на Велика Иванова от Гара Бов, „Клин чорба” на Гроздена Безинска от с. Изгрев и още много други ще бъдат събрани след сезона в пъстра кулинарна книга.

Следващата спирка на пътуващия фестивал “Пъстра трапеза на гости на моя град” е в град Хисар на 12 юни.

 

Юни 2010
Коментари