Начало За нас Реклама Контакти

Елегантният Premier Luxury Mountain Resort е домакин на първия гастрономичен фестивал в град Банско. От 2 до 11 ноември в комфортния и луксозен хотел в пиринския ни курорт някои от най-талантливите и интересни български шеф-готвачи създават всяка вечер различни менюта с ястия от висшата кухня, съчетани майсторски с качествени вина на вносителите Bibendum, Proftrade и на утвърдената ни винарна Katarzhyna Estate.

Великолепно организираният кулинарно-винен празник се дължи както на гръцките собственици на хотела, страстни ценители на добрата интересна храна и на виното, така и на изключителния отбор готвачи от Евро-ток България, сред които се отличават популярни имена като Жоро Иванов, Сидония Радева, Ивайло Петков, Ради Стамболов и Боби Паунов. Тяхната работа е подкрепена и от по-млади техни колеги като Дико Тончев и Николай Димов, автори на ястията, с които бе открит фестивалът първата вечер в присъствието на група журналисти, които бяха въвлечени от шеф-готвачите в забавно-авангардни кулинарни магии с преливащи пушеци и „врящи“ котли.

Сидония Радева и Ради Стамболов показаха техника за бързо приготвяне на съвършен сладолед с помощта на течен азот и предлагаха за дегустация мигновено вледенени сладоледени целувки с хрупкаво-топяща се коричка и дим бълващ от устата на дегустаторите. Останалите майстори-готвачи също демонстрираха авангардни ресторантьорски магии, например приготвяне на лимонова пяна със сифон. Същата лимонова аеро пяна стана част от степента „Лято“ в менюто за вечеря на Дико Тончев и Ники Димов на тема „Годишни времена“. Въздушната ароматна пяна гарнираше мида Сен Жак, поднесена заедно със скариди и паста с мастило от сепия. „Есента“ се отпразнува с телешки рибай стек от породата Black Angus с забележително вкусна зеленчукова капоната, а десертът „Зима“, шоколадова панакота с цитрусов мармалад беше истински връх на сладкарското майсторство.

За следващата „премиерна“ вечеря Сидония Радева и Ради Стамболов бяха замислили меню наречено „Шесто чувство“ с вкусни вариации на тема шоколад и с ефектно сладко пушечно разпадане на кръгла купа шоколад за финал.

Всеки ден от фестивала на гастрономията в Банско е ново доказателство, че българските топ готвачи не само са в крак с последните и най-интересни световни тенденции в кулинарията, а умеят авторски и творчески да използват модерните готварски техники, за да измислят и създават свои ястия и менюта пълни с оригинални идеи и най-вече с великолепен вкус. Самият фестивал е чудесен празник и нов сериозен принос за развитие на кулинарната култура у нас.

Авторските вечери продължават до 11 ноември. А повече информация за програмата и за резервации можете да получите тук.

от Меню Ноем. 2012
Коментари