Начало За нас Реклама Контакти

Предстои GASTRONOMIX 2017, кулинарното събитие на годината

Снимка за Предстои GASTRONOMIX 2017, кулинарното събитие на годината

Готвим бъдещето с GastronomiX 2017

Имаме удоволствието да ви представим GASTRONOMIX 2017 – единствен по рода си у нас форум за висша кухня и кулинарна култура. GastronomiX ще се проведе за втора поредна година по време на СИХРЕ (Специализирано изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване) в Интер Експо център от 8 до 11 ноември 2017 – тази година в по-голям мащаб.

Във второто си издание GastronomiX се разраства и включва три важни събития в рамките на 4 дни – от 8 до 11 ноември, сряда-събота: Bocuse D’Or България, GastronomiX PRO и WiFo.

Генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M

В първия ден на GastronomiX – 8 ноември, сряда, от 15:30, ще се състои официалното откриване на събитието и пресконференция – организаторите (Българска асоциация на професионалните готвачи и Gourmet Publishing) ще представят трите събития на форума, след което ще бъдат обявени правилата на Bocuse D’Or България и състава на журито. 

Bocuse D’Or България 2017 ще се проведе на 9 ноември, четвъртък. Това е българската национална квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света Bocuse d’Or. Организира се всеки две години и се състои от отборно приготвяне на изискано меню от висшата кухня за определено време, на базата на зададени предварително основни продукти и по строго определени правила. Този най-престижен конкурс за висша кулинария, основан през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз, прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Провежда се в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника.

Тук дължим специални благодарности на генералните спонсори AVA-M и METRO България.

Състезателите се оценяват от професионално жури на най-високо ниво. Отборът, спечелил националната квалификация, получа правото да участва на Европейския кръг на Bocuse d’Or. Националната квалификация Bocuse D’Or България 2017 ще се състои на 9 ноември 2017, четвъртък, в зала 6 на Интер Експо център, в рамките на СИХРЕ. Сили и талант ще премерят четири отбора, всеки от които се състои от шеф-готвач, асистент (коми шеф) и треньор.

Достъпът на публиката до състезанието е свободен за посетителите на СИХРЕ, а за вход в Интер Експо център по време на изложението трябва да се регистрирате онлайн.

GastronomiX PRO 2017 ще се състои на 9 и 10 ноември, в специално обособено и оборудвано пространство в зала 6 на Интер Експо център. GastronomiX PRO се провежда за втора поредна година. Това е кулинарен форум за професионалисти, в който талантливи и признати български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и уменията си на свои по-млади колеги. Включва майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми. Изграждащите се готвачи и ресторантьори имат уникалния шанс да почерпят идеи и опит от признатите професионалисти.

Сред лекторите тази година са имена като шеф-готвачите Ян Сминк от Холандия, Георги Бойковски, Милен Панев, Светозар Георгиев, Ради Стамболов и Борислав Екзархов, както и д-р Джон Дънинг – бивш тренинг мениджър на Gordon Ramsey Holdings и настоящ преподавател в Sheffield Hallam University, гост на Кулинарна академия HRC.

Форумът е създаден с мисъл за бъдещето на кулинарията и ресторантьорството в страната ни - основната цел е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания, умения и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията. Освен че популяризира българската висша кухня GastronomiX PRO и водещите ни ресторанти, събитието е и място за среща и контакти на професионалната кулинарна гилдия в България.

GastronomiX PRO ще се проведе на 9 и 10 ноември 2017, четвъртък и петък, от 10:00 часа. Входът е свободен за посетители на СИХРЕ.

WiFo 2017 ще се проведе в последния ден на GastronomiX – събота, 11 ноември, от 10:00 часа.
WiFo е форум за вино (wine) и храна (food), предназначен за хора, за които добрата храна и виното, освен здравословен начин на живот и наслада за сетивата, са вековна култура и акт на творчество, общуване и ритуал, както и екологично и социално предизвикателство. Целта е да се събере широк кръг от привърженици на тази философия (без значение дали ценители, прохождащи в темата или професионалисти), хора, които имат желание да споделят своя ентусиазъм, страст или тревоги по някои от безбройните теми и проблеми, свързани с виното и храната, пред техни съмишленици. Състои се от 10 презентации по 15 минути, след всяка от които има 10 минути за въпроси и отговори.

Ето кои са лекторите: Димитър Николов, ресторант Багри в София, за предизвикателството да предлагаш сезонни местни продукти и да лансираш в ресторант идеята за чиста, честна и справедлива храна; Юлия Костадинова, Дивино, за щастливия брак между виното и храната; Десислава Димитрова, Slow Food – истории за храна през погледа на един биолог; Иван Илчев, Casa Kakau, за занаятчийския шоколад; Милица Зикатанова от Вила Мелник за винения туризъм в Долината на Струма; Петър Стоянович – за ролята на домашната храна и културата на общуване на масата; Кристин Милнър за ресторантите в София – еволюция и критични точки; Марин Маринов – винен магазин в Габрово: страст, бизнес и предизвикателство
Лекторите са хора, които олицетворяват добрите примери и чиито истории са вдъхновяващи, искрени и да предизвикват размисъл и дискусии. WiFo е форум, който изплита мрежа от ценни контакти и създава общност от съмишленици.

Датата е 11 ноември, денят – събота; начален час 10:00. Входът е свободен за посетители на СИХРЕ.

Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Издателство Гурме, а генерални спонсори на събитието са МЕТРО България и AVA-M.

Очаквайте скоро пълната програма.
 

Окт. 2017
Коментари