Начало За нас Реклама Контакти

Полезното действие на съставките на ръженото брашно

Снимка за Полезното действие на съставките на ръженото брашно

Разтворимите влакнини увеличават вискозитета на хранителната маса, поради което забавят изпразването на стомаха и тънките черва. Това води до забавяне процесите на храносмилане и в резултат до увеличаване чувството за ситост, което може да намали хранителния прием.

От друга страна, увеличеният вискозитет на хранителната маса води до забавено разграждане на нишестето, което се съдържа в ръженото брашно, поради което нивото на повишаване на глюкозата в кръвта, след консумация на ръжено брашно е по-малко в сравнение с това, предизвикано от пшениченото брашно (даже и пълнозърнестото), т.е. ръженият хляб има по-нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс представлява съотношението на повишаване нивото на кръвната захар след прием на дадена храна с определено съдържание на въглехидрати (50 г), спрямо гликемичния ефект на референтна храна (бял хляб) със същото съдържание на въглехидрати, изразено в %. Гликемичният индекс на пълнозърнестия ръжен хляб е значително по-нисък от този на пълнозърнестия пшеничен хляб. По-ниският гликемичен индекс на ръжения хляб допринася за по-стабилно ниво на кръвната глюкоза при неговата консумация и прави ръжените видове хляб подходящи за диетата при хора с диабет тип 2, както и за намаляване на риска от неговото развитие.

При клинични проучвания върху хора е установено също, че ръженият хляб оказва благоприятен ефект върху метаболизма на инсулина и глюкозата като подобрява инсулиновата секреция и увеличава чувствителността към инсулина. Има доказателства, че бета глюканът, на който е богато ръженото брашно намалява повишените нива на общия холестерол, “лошия холестерол” и триглицеридите в кръвта.

проф. Д-р  Стефка Петрова 

Март 2007
Коментари