Начало За нас Реклама Контакти

По-малко калории - по-здраво сърце

Снимка за По-малко калории - по-здраво сърце

Работата на сърцето се подобрява при ограничаване на приема на калории с храната, като по този начин се намалява кръвното налягане, системното възпаление и развитието на съединителна тъкан в сърцето, показаха резултатите от ново проучване, публикувани в списанието на Американската колегия по кардиология. Биологичната възраст на човек е свързана с промени в работата на сърцето - с годините намалява пълненето на камерите с кръв и се увеличава работата на предсърдията, които помагат за по-доброто пълнене, а оттам и за подобряване работата на сърцето.
Проучването проследява две групи здрави хора на възраст от 41 до 45 години в продължение на шест и половина години. Първата е спазвала нискокалорийна и балансирана диета, а другата - така наречената диета на западната цивилизация, богата на калории. Нискокалорийната диета съдържала 1400 - 1800 калории дневно, разпределени приблизително между 23% белтъци, 49% въглехидрати и 28% мазнини (от тях 6% наситени мазнини) и по-малък прием на сол.
"Диетата на западната цивилизация" включвала 2000 - 3000 калории дневно - 17% белтъци, 52% въглехидрати и 31% мазнини, съдържанието на наситените мазнини е било 11%. Проучването е следяло индекса на телесна маса (ИТМ), който се изчислява, като теглото в килограми се раздели на квадрата на височината, измерена в метри (кг/м2). За поднормено тегло се счита ИТМ 18.5, за нормално тегло - 18.5-24.9, за наднормено тегло - 24.9-29.9, а за затлъстяване - 30.
Нискокалорийната диета е постигнала намаление на ИТМ от 23.9 на 19.7, при това при спортуване само два пъти седмично, и то по 20 минути. Хората, които спазват нискокалорийна диета с оптимално хранене имат по-млади сърца, както и по-малко сърдечносъдовите рискови фактори, заключават авторите на проучването. Нискокалорийното балансирано хранене може да увеличи продължителността на живота с около 30%, както и да предпазва от преждевременна атеросклероза и рак.

Апр. 2007
Коментари