Начало За нас Реклама Контакти

Пивоварна превръща хляба в бира, за да се справи с изхвърлянето на храна

Снимка за Пивоварна превръща хляба в бира, за да се справи с изхвърлянето на храна

Британска пивоварна започна да превръща излишния хляб в бира, след като проучване показа, че домакинствата в Обединеното кралство всяка година изхвърлят 24 милиона филии.

За всяка бутилка от пивото Toast Real Ale, което ще бъде пуснато на пазара в понеделник, се използва по една филия от излишъка от хляб в пекарни, хранителни магазини и места, в които се правят сандвичи. Идеята е на Feedback, благотворителна организация, която се занимава с изхвърлянето на храна, и чиято цел е да се справя с „глобалния проблем с изхвърлянето на храна“, докато не се самозакрие от липса на работа.

Тристрам Стюарт, основател на Feedback и създател на идеята за Toast Ale, споделя: “Глобалният проблем с изхвърлянето на храна ме отведе на места из целия свят. Така в Brussels Beer Project (иновативна градска пивоварна в Брюксел – бел. ред.) разбрах за този нов начин за варене на бира, който превръща гигантския световен проблем във вкусно и пивко решение.“ „Надяваме се сами да се извадим от бизнеса. В деня, в който няма излишен хляб, Toast Ale вече няма да може да съществува,“ продължава Стюарт.

Бирата, която вече се продава онлайн за 3 паунда, е произведена от пивоварната Hackney в източен Лондон. Пивото със специфичен аромат е направено от натрошен излишен хляб, сварен с ечемичен малц и хмел.

Цялата печалба от Toast Ale, ще се използва от Feedback, чиято цел е до 2030 г. да намали наполовина изхвърлената храна, за която известно, че е 15 милиона тона годишно само във Великобритания. Изхвърленият хляб е поне 24 милиона филии, а количеството печива в кошчетата на британските домакинства, би било достатъчно да предпази 26 милиона души от недохранване.

В България организации, които се занимават с проблемите на изхвърлената храна, са Българска хранителна банкаМладежката мрежа на Slow Food и За Земята

от Меню Ян. 2016
Коментари