Начало За нас Реклама Контакти

Пестил от сини сливи на нов глас

Снимка за Пестил от сини сливи на нов глас

Камелия Димова е израснала в стар габровски дом, обитаван от три поколения - все магьосници в кухнята. Родителите на двайсет и три годишното момиче са сред утвърдените производители в региона на кетчуп, майонеза, доматени пюрета за пица, сладка и конфитюри. Около малката им семейна фабрика в момента ухае на шипков мармалад и малиново сладко. Камелия е най-новата смяна в семейния бизнес, равностоен участник във всички кулинарни експерименти. До месец тя се надява да представи на пазара вдъхновяващ свой продукт - твърд мармалад от сини сливи от габровския край, който е още по-вкусна разновидност на прочутия местен пестил, наричан още "габровски шоколад". 

Пестилът се е правел навремето от традиционен за района сорт сливи (караджейки), с много висока захарност и ниско водно съдържание. Впоследствие за производството му се използват и други хибридни сортове, тъй като старите овощни дървета от местни сортове са започнали да съхнат. Сливите се сваряват до гъста консистенция без никаква допълнителна захар и получената смес се полага на тънък слой върху дървени плоски дъски. След като първия слой изсъхне, се обръща и върху него се намазва следващ пласт. В оригиналната рецепта пластовете са шест. Оставят се да съхнат на сухо, тъмно и проветриво място, след което се отделят от дъските и се навиват на руло. Производството на пестил започва от септември и обикновено му трябват няколко месеца, за да стане готов за консумация. Изисква се особена прецизност, за да не се втвърди продуктът до степен, която е заплаха за зъбите, още повече, че понякога в него остават частици от костилките на плодовете.

"Основното при пестила е отделянето на сока на сините сливи. Консистенцията му съдържа само месестата част на плодовете и люспите. Това го лишава от някои полезни вещества" - обяснява за БТА Камелия Димова. Затова тя използва за направата на своя твърд мармалад целите плодове. След отделянето на костилките сливите са варят до получаване на гъста смес, която се оставя да изстине и после се нарязва и пакетира. Резултатът от усилията й е впечатляващ. Вкусът е свеж и ароматен, блокчетата мармалад на вид са като известния габровски "шоколад", но са крехки и по-деликатни. В сместа са оставени и цели парченца от сливите, които с киселата жилка са още една наслада за сетивата.

Премиерата е планирана за традиционния Панаир на занаятите на Етъра в началото на септември.
"Мармаладът е био" - допълва баба й Цана и се смее, защото в техния дом всичко винаги е било био. 
Камелия е завършила Университета по хранителни технологии в Пловдив, специалност консервиране и хранителни технологии. Магистър е по безопасност на храните. Най-новото й увлечение са опитите за създаване на десерти (екобарчета) от сливи и протеини, както и на здравословен течен шоколад.  
"Днес всички са луднали по здравословни храни, а е достатъчно да се върнем към рецептите на нашите баби и дядовци", казва Камелия. "Природосъобразният начин на живот и екологичното производство на храни са част от българските традиции."

източник БТА, Пепа Витанова

Специално за „Кулинарното наследство на България“

Авг. 2018
Коментари