Начало За нас Реклама Контакти

Отворено писмо на Slow Food

Снимка за Отворено писмо на Slow Food

Slow Food от години лобира за важни неща като подкрепа на малките и семейните ферми, за защитата на традиционните занаятчийски продукти, за правото на потребителите да са запознати с произхода на храната. Очакваната положителна промяна в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз не се случи и надеждите са насочени към все още неизвестните нови лица в Брюксел. Днес от пресцентъра на Slow Food разпространиха

Отворено писмо на Slow Food до кандидатите за Европейските избори 2014

 

За една Устойчива обща политика за храната

 

Уважаеми кандидати, 
 
Предстоящите Европейски избори идват във време, което е критично важно за планиране на нашето бъдеще. Сегашната криза е не просто финансова, а далеч по-сложна. Тя изисква смяна на модела с нов, който да започне с възстановяване на централната роля и стойността на храната. 
 
Като отговор на кризата, Slow Food иска да види една Устойчива обща политика за храната. Тази политика трябва:
·  да има цялостен подход към системата на храната
·  да се стреми към система на производство, дистрибуция и потребление на храна, която е добра (отразяваща здравето, културата и вкуса на местните общности), чиста (с грижа за околната среда) и справедлива (с грижа за правата на хората, които култивират, отглеждат и произвеждат хранителни продукти, както и на онези, които ги купуват и консумират)
·  да бъде основана върху опазване на биоразнообразието (сортове растения, местни породи домашни животни, занаятчийски храни) и върху ролята на малките производители и потребители 
·  да прилага на практика същите тези принципи във всички преговори и взаимоотношения с други страни (например TTIP)

Slow Food ви моли да работите за развитието на една Устойчива обща политика за храната като поемете конкретни задължения по следните теми:
  
Право на храна 
· Да се осигури справедлив достъп до устойчиво произведена и здравословна храна за всички, особено за уязвимите групи. 

Подкрепа за малките производители 
· Да се опростят хигиенните норми на ЕС и да се прилагат дерогации (изключения от правилата или улеснени правила), с цел да се запазват и развиват традиционните занаятчийски продукти, които имат пазар само в района, където се произвеждат или се реализират с директни продажби. Тези продукти са под риск от изчезване, заради стандартизираните бюрократични и хигиенни изисквания, които не правят разлика между индустриализираното селско стопанство и малките занаятчийски производства.

Информация за потребителите 
· Да се наложи етикетиране със задължително указване на произхода за всички непреработени меса и други продукти като мляко, непреработени храни и храни с месни съставки. 
· Да се позволи върху етикетите да бъде добавяна следната информация към изискваната от закона: сортове и породи животни, техники на култивиране и преработка, характеристики на околната среда и местността, грижите за добруването на животните.

Разхищаването на храна
· Да се налагат политики, справящи се с разхищението на храната, като се повишава загрижеността на хората за храната като ценност във всички фази на хранителната верига (производство, дистрибуция и консумация)

Семена
· Да се гарантира правото (и задължението) на фермерите да произвеждат семена, лично да сертифицират семената, като гарантират проследяемост и удостоверяват доброто им здраве, и да ги продават 
· Да се насърчава вписването на местни сортове в публични каталози и регистри, като средство за културно и търговско опазване на семената и оттам на биоразнообразието като цяло
· Да се гарантира свободната обмяна на семена

ГМО
· Да се насърчава забраната да се засаждат и отглеждат каквито и да е ГМО култури в Европа
· Да се насърчава използването на свободна от ГМО храна и храни за животните 
· Да се засили оценката на риска от ГМО храни и да се гарантира прозрачността

Пестициди
·   Да се ограничи използването на пестициди, колкото се може повече
·   Да се насърчават системите за селскостопанско управление (например биологичното селско стопанство и агроекологията), основани на редуването на културите, диверсификацията на културите и защитата на полезните насекоми, които съхраняват биоразнообразието.

Добруване на животните
·  Да се въведе максимално позволено време за превоз от фермата до кланицата 
·  Драстично да се намали използването на антибиотици при развъждането и отглеждането на стопански животни 
·  Да се забрани продажбата на месо от клонирани животни или от техните поколения 

Ако желаете да работите за Устойчива обща политика за храната, въз основа на тези мерки, моля, пишете ни на europa@slowfood.it 

Изпълнителен комитет на Slow Food
 

Май 2014
Коментари