Отново вкусни уроци!

Звънецът бие за Кулинарно училище Меню!
Време е за нови знания – нашето училище е вкусно и забавно. Каним ви на кулинарни уроци с хапване и хубаво вино. Запишете се, преди да са се изчерпали местата!
Новият сезон на Кулинарно училище Меню чука на вратата и гарантира богатство от знания за храната и виното, готварски умения, хитрости в кухнята, здравословно хранене и неповторими вкусови изживявания.
Новата програма ЕСЕН-ЗИМА 2016-2017 ви предлага впечатляващо разнообразие от теми и нива.
Вижте цялата програма за новия сезон!
КАКВО Е СПЕЦИФИЧНО ЗА КУЛИНАРНО УЧИЛИЩЕ МЕНЮ?
Предлага внимателно обмислени курсове по готварство за непрофесионалисти, които дават готварски знания и умения, разкриват кулинарни тънкости и тайни, осигуряват нови идеи за вкусна и красива храна и запознават със съвременните тенденции в готварското изкуство и здравословното и пълноценно хранене.
Ивелина Иванова, основен преподавател в кулинарното училище, е шеф-готвач с 20 годишен професионален опит и с 5 годишен опит в провеждане на кулинарни курсове за любители-готвачи. Има магистратура по Организационно развитие и управение на персонала. Ивелина умее да вдъхновява хората да готвят със страст – тя владее задълбочено и споделя с радост тайните на съвременната кухня, продукти, хранене и готварски техники.
Курсовете се провеждат на удобно комуникативно място, в сградата на Sopharma Business Towers, където специално създадената кухня е оборудвана с най-качествени уреди и съдове за домашно готвене – в една професионална кухня оборудването е напълно различно и непригодно за любителско готвене. Нашата кухня-салон е светло и уютно място, заредено с дух за вкусни приключения.
Всеки курсист реално участва в приготвянето на всяка една от рецептите, включени в програмата на курса – снабден е с всички необходими продукти, инструменти и съдовете и има достъп до кухненските уреди. По време на курса преподавателите дават инструкции и насоки като в истинско училище – само че тук няма строгост и напрежение, не се пишат и оценки... Атмосферата е непринудена и приятелска – научавате се да готвите, докато се забавлявате от сърце в компанията на свои съмишленици!
Работи се с внимателно преценени и изключително качествени продукти – най-доброто, което може да се намери на пазара.
ЗА КОГО Е КУЛИНАРНО УЧИЛИЩЕ МЕНЮ?
Подходящо е за хората със специално отношение към храната, за любознателните кулинари, за всички, които се интересуват от вкусно, здравословно и балансирано хранене, за онези, които са отворени са към нови кулинарни идеи и практически съвети, склонни са да експериментират и да стават все по-добри в готвенето.
Нашето училище е за хора с всякакви нива на умения – от любознателни начинаещи до напреднали и страстни кулинари.
Ваучерите за кулинарни курсове са ценен подарък за хора с отношение към храната!
КАКВО ПОЛУЧАВАТЕ КАТО КУРСИСТИ?
В Кулинарно училище Меню усвоявате много и важни кулинарни знания, но чрез едно истински забавно прекарване на времето. Получавате удоволствие, самоувереност у дома пред печката, куп нови идеи за приготвяне на вкусни ястия и десерти.
Научавате се да изграждате своя стратегия в кухнята: подготовка, последователност на действията, планиране на времето за всяка стъпка и действие при готвенето. Стратегията спестява време, усилия и значително увеличава шансовете за завидно вкусен и успешен резултат у дома.
Получавате цялостна информация за храната – традиционна и модерна, – една богата палитра с ценни знания от всички сфери на кулинарната култура: подробни готварски техники; всекидневни полезни улеснения и хитрости в кухнята; информация за здравословно хранене; познания за съставките, поведението им при готвене и начини да се избират продукти с най-добро съотношение между цена и качество.
Обучавате си в уникално приятна и непринудена атмосфера, която предразполага към създаване на нови приятелства. Събират се съмишленици - хора със страст към храната и виното. Всеки курс завършва със споделено похапване на приготвените ястия и десерти.
На всеки курс опитвате разнообразно и много добро вино – както по време на теорията и практиката, така и на общата трапеза. Обсъжда се съчетаването на виното с храна, най-добрите комбинации от на вкусове и аромати в храната, специфични продукти, всякакви рецепти...
Получавате индивидуално отношение и грижи. Всеки курс предлага закуска-хапване за добре дошли с уханни домашни печива, кафе и чай от различни билки и подправки. Често отнасяте у дома приготвените от вас печива или десерти.
Получавате цветна книжка със всички рецепти, приготвяни и изучавани на курса и кратка, ясна теоретична част.
Част от подправките, продуктите и виното за курсовете са със специален произход и може да се купят от магазин Vintage Club до залата на Кулинарно училище МЕНЮ. Там се продават и някои от съдовете и инструментите, с които готвим.
Накратко, в Кулинарно училище МЕНЮ вие получавате: ценни готварски умения, вдъхновение и богата кулинарно-винена култура, по-развито кулинарно въображение, нови приятелства и контакти, споделени преживявания на масата – едно вкусно и забавно приключение!
КОИ СА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ В ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН?
Шеф Ивелина Иванова е създател, основен преподавател и директор на Кулинарно училище „Меню“. Професионалният й опит като шеф-готвач на сайта за модерно хранене menumag.bg, постоянният й стремеж към усъвършенстване и внимателното й отношение към курсистите гарантират, че всеки от тях ще извлече възможно най-много полза, знания и удоволствие от обучението си при нея.
Англичанинът Мик Купър е шеф-готвач, който в продължение на 11 години е бил директор на престижен колеж по хотелиерство и ресторантьорство в Норич (Великобритания). Напуска работата и страната си, за да създаде у нас благотворителната организация Phoenix Inspire и "Феникс кафе" във Видин, където се обучават на готварство и сладкарство младежите от Дома за деца лишени от родителски грижи в Ново село, сега вече преобразуван в четири центъра за деца.Мик Купър е майстор в кулинарното обучение и в сезон Есен-Зима 2016-2017 е подготвил няколко курса по класическа френска кухня и сладкарство, които предстои да бъдат включени в програмата.
Димо Димов е шеф-готвач и собственик на една от водещите у нас кетъринг компании - CultGourmetCatering, както и на няколко ресторанта за качествена храна. Шеф Димов безспорно е повлиян най-вече от класическата френска кулинария. В момента е сред най-опитните и награждавани топ готвачи у нас с впечатляваща кариера и редица отличия зад гърба си. В предстоящия сезон шеф Димов ще води курса, посветен на един от най-ценените деликатеси в света – гъшия дроб.
Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе инструктор и майстор бариста от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе DabovSpecialtyCoffeeи съосновател на Асоциацията на българските баристи. Заедно с Ивелина Иванова майсторът на кафето ще води майсторски клас Тайните на кафето и сладкиши с кафе.
Петя Шмарова се е посветила на изкуството на декорациите в сладкарството. Тя eакредитиран преподавател и демонстратор на Patchwork Cutters. Акредитиран преподавател е към PME International, пише за списание Cake Craft Decoration. Печелилила е награди на международни състезания за декорация, сред които Златен медал от Cake International Birmingham 2015. В сезон 2016-2017 г-жа Шмарова ще води, заедно с Ивелина Иванова, курса Коледни мъфини.
КАКВО НОВО ПРЕЗ СЕЗОНА ЕСЕН-ЗИМА 2016-2017?
За пръв път Ивелина Иванова е подготвила курсове за кухните на Прованс, Тоскана и Испания, които включват: интересна теоретична част за храната и виното, приготвяне на цялостно меню и накрая – обсъждане и забавления, хапване и вино. Пият се едни от най-качествените вина от региона/страната и се дискутира как тези вина се съчетават с храната.
Нови са и майсторските класове на шеф Димо Димов за гъшия дроб и на Йордан Дъбов и Ивелина Иванова за тайните на кафето и десерти с кафе.
През 2016 ежегодният курс Празнична коледна вечеря е посветен на българската традиция, но в съвременен дух! Всички празнични ястия са с български корени, но са представени по модерен, достъпен и привлекателен начин.
Нов е още и кулинарно-сомелиерският курс-дегустация Шоколад и вино, включващ теория за съчетаването на черен шоколад с вино: 4 изключителни шоколада се комбинират с 4 подходящи вина, а съчетанията се дегустират и разискват. Изучава се нетрадиционното използване на шоколада в готвенето, като се приготвят 6 предимно солени ястия с шоколад.
Не фигурираше в предишните програми и курсът Балканска кухня и вино, в който се приготвят по две емблематични ястия от Турция, Гърция, Сърбия и Македония и се съчетават на регионален принцип със вина от съответните страни.
АКЦЕНТ НА СЕЗОНА: АБВ
По желание на редовните курсисти шеф Ивелина Иванова и през този сезон е подготвила четири курса АБВ – Основни кулинарни техники.
Преподаваните техники са заимствани от системата на най-престижното кулинарно училище в света Cordon Blue.
Първият курс АБВ е посветен на супи, салати и дресинги – в него, освен че ще разгледате подробно един основен ингредиент и ще се научите да приготвяте 5 класически салати и 5 супи, допълнително ще получите рецепти за 40 дресинга за салати от цял свят.
Вторият курс АБВ е за домашен хляб и баници - ще изучите особеностите на брашното, кваса и маята, ще измайсторите девет различни типа хляб, питки и баници. И отново ще получите богати допълнителни знания.
АБВ през декември 2016 е за свинско месо и маслени сосове - курсът не само ще ви запознае със спецификите на свинското месо и различните му части, а и ще ви научи да приготвяте 7 ястия със свинско и дори 1 сладкиш! Освен това ще ви посвети в тънкостите на пречистването на масло и направата на маслени сосове като беарнез или холандез...
А през януари 2017 темата на АБВ е телешко месо и основни кафяви сосове. Тук ще вникнете в тайните на телешкото и говеждо месо, ще участвате в приготвянето на 7 класически ястия с качествено телешко и ще усвоите изкуството на основни кафяви сосове като демиглас или еспаньол.
И, както на всеки курс, ще опитате забележителни вина във весела компания!
КАК ДА СЕ ЗАПИШЕТЕ?
Записването за курсовете на Кулинарно училище Меню става онлайн на Vintage Club.
Ако решите да запишете наведнъж 4 курса от програмата за сезон Есен-Зима 2016-2017 и ги платите заедно до 14 дни преди първия от тях, получавате отстъпка от 10% под формата на ваучер за покупки от магазин Vintage Club.
Образованието в Кулинарно училище Меню не е задължително, но пък е нестандартно и обогатяващо! Това са кулинарни курсове с осезаемо висока добавена стойност и ефект за цял живот. Стремим се нашите курсисти винаги да получават повече, отколкото плащат.
Звънецът бие, грабвайте бъркалката!