Начало За нас Реклама Контакти

Опитай вкуса на Япония I

Снимка за Опитай вкуса на Япония I
Снимки: Ана Динкова

Японската кухня може сама по себе си да бъде причина за пътешествие до Страната на изгряващото слънце. Точно тази кухня или някои от нейните разновидности присъстват на толкова много нива в съвременната популярна култура – от наличните в почти всеки голям град японски ресторанти до суши баровете по моловете, от използване на японски кулинарни техники в готварски реалити формати до изказванията на Антъни Бурдейн, че ако се наложи да прекара остатъка от живота си в една-единствена страна, би избрал Япония. За своите непосредствени и вкусни преживяания разказва Ана Динкова.

На улицата, по пазарите и в ресторанта
Разнообразието от регионални, сезонни, традиционни и модерни гастрономически изкушения в Япония е огромно. Островната държава, 70% от чиято територия е планинска, изненадва с изобилие от вкусове и аромати. Векове наред основната храна се е състояла от ориз, просо, мисо супа и туршии от кореноплодни и зеленчуци. Липсата на разнообразие от продукти е била компенсирана със старание храната да се приготви добре и да се сервира и аранжира красиво.

Днес местата за хранене в Япония варират от улични колички за бързо приготвена прясна храна, през изискани ресторанти с няколкостепенно меню до тематични ресторанти с роботи или пък с момичета, облечени като френски прислужници. Храна се предлага навсякъде: в супермаркетите и минимаркетите - там са популярните бенто кутии със старателно подредени сетове суши; по гарите и спирките на метрото - от малки ресторантчета, предлагащи топли палачинки окономияки, до изискани френски пекарни с уханни кроасани и захаросани блаженства. Ресторантите са много и с изключение на веригите за бързо хранене рядко си приличат - може да предлагат или само специфичен вид кухня, например от Едо периода, или голямо разнообразие от ястия. Цената на една вечеря в Япония може да варира от 500 йени за порция нудъли до 20 000 йени за добър стек от прословутото телешко Кобе (100 йени са около 1,6 лв.).

Единственото, което остава константа по отношение на храната в Япония, е качеството ѝ – винаги забележително добро, може би като следствие на високите стандарти за продуктите, хигиената в заведенията и личното отношение на всеки готвач към работата си. А обслужването навсякъде е безупречно – от щандовете за прясно сашими на рибния пазар Цукиджи до класните ресторанти с най-доброто телешко в Кобе.

При малко предварителна подготовка и внимателно планиране човек може да се храни добре, да яде вкусно и да експериментира лесно – защото дори в търговските центрове, големите универсални магазини и пазарските улици изобилието на достъпна храна е огромно, а качеството често е учудващо добро. Затова в Япония си струва да се опитва всичко, често и навсякъде, като има вероятност това да е едно от най-сигурните места за експериментиране в света - именно заради безкомпромисното качество на храната и хигиената.

Традиция и изисканост
В скъпите изискани ресторанти може да ви посрещнат и обслужат хора с безупречни униформи и бели ръкавици, а на уличните фургони ястията често се приготвят от хора с маски на лицата и медицински ръкавици.

Струва си например да се потопите в традицията и да посетите някой от типичните рьотеи или кайсеки ресторанти - традиционни, тихи и изискани, те предлагат меню от множество артистично оформени и почти съвършено приготвени и поднесени малки ястия. В Киото са типични ресторантите кио-рьория, където в малки помещения отредени за всяка компания, сред копринени възглавници, изящно декорирани и лакирани пръчици за хранене и подноси и фин ръчно рисуван порцелан, поднасят типична храна с чист и нежен вкус, а често може да се наеме и гейша или маико за вечерта, за да бъде пътешествието назад във времето съвършено. Ако решите да посетите традиционен ресторант, имайте предвид, че ще ви се наложи да си събуете обувките. Носенето на силни и тежки парфюми се счита за изключително лош вкус, защото подобни миризми лесно надделяват над деликатните ухания на ястията и напитките.

За любителите на новото и различното си струва да посетят някое от кафенетата с френски прислужници в квартал Акихабара в Токио (Меката на гейминг феновете и пачинко салоните), където млади момичета облечени в униформи, наподобяващи комиксов вариант на френски камериерки, посрещат всеки клиент с думите „добре дошъл у дома, господарю“, предлагат френски гофрети с изображения на Hello Kitty, нарисувани със сметана, плодове и шоколадова глазура и изпълняват песни и танци по желание на клиентите.

Изобщо в Токио е пълно с тематични места - заведенията за хранене предлагат не само различни видове декор, атмосфера или кухня, а дори кухня от различни епохи като тази от периода Едо, датиращ от началото на ХVІІ век, когато Токио се превръща в административен център и привлича заможни самураи, които се пренасят тук заедно със специфичните си кулинарни традиции, като по този начин допринасят за разнообразието на техники и вкусове в кухнята в столицата. Някои от ястията от Едо периода, които присъстват като основа на днешната японска кухня, са суши (в различните му разновидности), темпура (зеленчуци и морски деликатеси с лека панировка) и оден (горещо ястие с бульон, риба, варено яйце и други съставки – обикновено водорасли или зеленчуци).

От закуска до вечеря
В Япония кулинарното пътешествие започва още със закуската и тя е един от основните плюсове да отседнете в традиционен хотел. Подобно на повечето хранения типичната японска закуска също се състои от няколко отделни порции, поднесени заедно, като основна роля играят купичка ориз и мисо супа. Но в повечето кафенета се сервира закуска от черно шварц кафе, кроасан или лек сандвич.

За бързо похапване на обяд може да изберете някой от малките ресторанти, на чийто вход висят пердета до половината на вратата, а на тях са изписани имената им. В този вид ресторанти може да се предлагат соба или удон нудъли, различни видове топла кухня и често тейшоку или фиксирано меню, т.е. може да изберете между няколко варианта меню.

За чужденците са особено удобни заведенията за хранене с машини за поръчване на храна. Влизате в ресторанта и в подобен на вендинг машина апарат зареждате желаната сума, която сте решили да похарчите, после избирате конкретно меню, което е показано на снимка, и натискате бутона за поръчка. За улеснение на туристите имената на менютата са преведени на английски. Машината пуска билети и след като се настаните на маса, персоналът на заведението ще се погрижи да ги вземе и да приготви поръчката ви. Този вид менюта представляват едно основно ястие, което обичайно е изобразеното на снимката, а към него поднасят купичка ориз, малка салата или мариновани водорасли, различни сосове и супа. Въпреки количеството и размера на порциите шансът да преядете с така комбинираната храна е минимален, тъй като храната е лека.

Готовите кутии бенто със суши или други ястия също са типични и хората често ги взимат, преди да се качат на влак, където изяждат обяда си между две работни срещи или отиват до близкия парк - през работната седмица в парковете е пълно със служители в черни костюми и бели ризи, които хапват от приготвени вкъщи или купени от супермаркетите бенто кутии.

В Япония е просто грехота да не посетите пазарите за храна и да не ядете от щандовете, които предлагат както малки безплатни хапки на туристите, така и деликатеси на достъпни цени - може да опитате огромно разнообразие от рибни и месни деликатеси, ядки с подправки, напитки на основата на зелен чай и фини оризови сладки с пълнеж от сладък боб адзуки. 

от Ана Динкова

Очаквайте продължение.

Май 2017
Коментари