Начало За нас Реклама Контакти

Норвегия отново е на върха на европейската кулинария

Снимка за Норвегия отново е на върха на европейската кулинария

На 12 юни в Торино приключи европейският кръг на кулинарното състезание Bocuse d'Or. След надпреварата между 20 отбора от континента журито класира на първо място норвежкия. Така през януари 2018 г. на финала в Лион ще се състезават Кристиян Андре Петерсен и помощникът му Ховард Андре Йосдал Йостебо с треньор Гунар Хварнес. Заедно с тях на почетната стълбичка бяха и отборите на Швеция и Дания.

Досега Норвегия е печелила само един от европейските полуфинали, които се провеждат от 2008 г., но за сметка на това е била първа в света пет пъти, а норвежци са се качвали на подиума в Лион общо десет пъти.

На финала догодина ще се състезават и Австралия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Исландия, Италия, Канада, Китай, САЩ, Сингапур, Тайланд, Унгария, Финландия, Франция, Чили, Швейцария, Южна Корея и Япония. До края на юни ще се разберат и последните две държави финалистки, които ще са от Африка. Останалите отбори се класираха след континенталните турове за Европа, за Азия и Океания и за Северна и Южна Америка.

България участва за пети път в европейския полуфинал, но отборът на шеф Никола Николов, който миналия ноември спечели националния кръг, не успя да се пребори за последния етап.

Платото на българския отбор

В Торино кулинарните отбори трябваше за 5 часа и 35 минути да приготвят 14 порции с пиемонтийските продукти говеждо от породата фасона пиемонтезе, ориз сан андреа от провинциите Биела и Верчели и телешки момици. Преди порциите да бяха представени на журито, те бяха експонирани върху метално плато с индивидуален дизайн.

След смъртта на своя основател Пол Бокюз през януари, престижното кулинарно състезание очаква догодина своя 17-ти финал в Лион с обновена визия с образа на прословутия готвач.

 

от Меню Юни 2018
Коментари