Начало За нас Реклама Контакти

Неразказаната история на семената на София филм фест

Снимка за Неразказаната история на семената на София филм фест

На 15 март София филм фест ще покаже в единствена прожекция документалния филм Семе: неразказаната история. Прожекцията е част от фестивалната секция Cinema Politica и ще се състои в сряда от 18:30 часа в Гьоте-Институт, на ул. "Будапеща" 1.

Малко неща са така чудотворни и жизненонеобходими, както семената. Те са почитани и ценени още от зората на човечеството. Но през последния век 94% от разнообразните местни сортове семена са изчезнали. Филмът разказва за отдадени на каузата хора, пазещи хранителното ни наследство, което е на 12 000 години. Докато биотехнологични и химически компании контролират по-голямата част от семената, фермери, учени, адвокати и други хора, решени да опазят разнообразието, водят битка, подобна на тази между Давид и Голиат, за да защитят бъдещето на храната ни.

Във филма ще видите Вандана Шива - учен, автор на повече от 20 книги срещу глобализацията и активист за устойчиво развитие на земеделието и обществото. Своята гледна точка разказва и Джейн Гудол, известна с етологичните си проучвания на човекоподобните маймуни в Африка. Като човек, който се бори за доброто отношение към животните, Гудол е вегетарианец и освен във филма споделя вижданията си за агробиологичното разнообразие, чиито носители са семената и в някои от нейните многобройни книги. Тези хора са "звездите" на съвременното движение за съхраняване на разнообразието на културните растения. Но във филма ще идите и борците на предната линия - фермерите, чието препитание е неразривно обвързано със семената и те нямат друг избор освен да се противопоставят на големите аграрни фирми, които създават хибридни и геномодифицирани сортове, устойчиви на пестициди, произведени от същите тези фирми. Семената на тези компании са патентовани, което е още един начин да се нарушава традиционното семепроизводство, което на разчита на естествения жизнен цикъл на растенията. И за да стане борбата още по-трудна, правителствата подкрепят този бизнес.


Вандана Шива в кадър от филма

Семената са в пряка връзка с качеството на храната ни. Местните сортове не се нуждаят от засилена защита с пестициди, защото се отглеждат на местата, на които са създадени и там намират своите оптмални условия за развитие. Освен това ограничаването на агробиоразнообразието води и до намаляване на разнообразието от биологичноактивни хранителни вещества, които консумираме, защото свежда избора ни до съвсем малък брой стандартизирани сортове, създадени на базата на устойчивост на заболявания, безупречен търговски вид и издръжливост на транспорт и дълго съхранение. По този начин губим и неизразимото удоволствие от вкуса.

Семе: неразказаната история е носител на множество награди от специализирани и общи кинофестивали и засега единственият шанс да се види в България е в секцията Cinema politica на София филм фест на 15 март от 18:30 часа в Гьоте-Институт на ул. "Будапеща" 1. Не изпускайте тази възможност, защото, както казва Вандана Шива: "Семената не са само източник на живот. Те са самата основа на съществуването.

СЕМЕ: НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ / SEED: THE UNTOLD STORY
94 мин. ; 2016 ; САЩ ; документален; цветен;

Режисьор - Тагарт Сийгъл, Джон Бец
Оператор - Тагарт Сийгъл
Музика - Гарт Стивънсън
С участието на Вандана Шива, Андрю Кимбръл, Джейн Гудол
Продуценти - Тагарт Сийгъл, Джон Бец
Продукция - Collective Eye Films

от Меню Март 2017
Коментари