Начало За нас Реклама Контакти

Най-после единен контрол върху храните в България

Снимка за Най-после единен контрол върху храните в България

От една седмица у нас вече действа дългоочаквана и необходима за всички ни институция – Българската агенция за безопасност на храните. Официалният старт бе даден от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на 10 февруари. 

„Целите на новата агенция са сериозни – да подобри здравеопазването на животните, здравето на хората, безопасността на храните, на фуражите”, каза европейският комисар по здравеопазването Джон Дали, който присъства на октриването.
Изпълнителен директорът на БАБХ е бившият генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Трима са неговите заместници: д-р Венцеслава Тасева с ресор “Здравеопазване и хуманно отношение към животните”, д-р Тенчо Тенев – с ресори “Управление на качеството”, “Лабораторни дейности” и Център за оценка на риска и Антон Величков – отговорен за ресорите “Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци”, “Продукти за растителна защита и торове”, “Обучение и квалификация” и “Контрол на фуражите”.
 Агентите-служители на новия контролен орган ще бъдат „облечени” в голяма власт, по думите на земеделския ни министър. „Един служител ще може да спре предприятия, магазини, хранителни вериги”, каза г-н Найденов. Именно затова работещите в агенцията са първа (т.е. най-високата) категория държавни служители, така че заплатите им да бъдат наистина адекватни на отговорността.
 Част от структурата на БАБХ е Специална дирекция за управление на качеството на храните – крайно необходим орган, какъвто досега у нас не е имало. Основен акцент в работата на агенцията ще бъде именно да се подобри качеството на хранителните ни продукти.
Тази седмица Агенцията вече се отдаде на активна дейност. След извършени проверки, над 100 тона зеленчуци, внасяни от 5 фирми, бяха поставени под възбрана заради завишено съдържание на пестициди, а от 1-ви март за зеленчуците внасяни от Йордания ще се изисква сертификат, че са изследвани за пестициди. Започнаха и подробни проверки за качеството на хляба, който ядем.

 

Източник agro.bg
 

от Меню Февр. 2011
Коментари