Начало За нас Реклама Контакти

Национална кулинарна купа на България 2013

Снимка за Национална кулинарна купа на България 2013
Мартин Обретенов - трето място в категорията Сладкар на България 2013

За поредна година в Пловдив се проведе състезанието за Национална кулинарна купа на България, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).

Събитието на 19 и 20 април обедини най-добрите готвачи от страната, които демонстрираха уменията си в различни категории. Общо над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори участваха в най-голямото за България кулинарно състезание. За пръв път в оценяването се включи и международно жури с експерти от Англия, Испания, Италия и Норвегия.

Титлата Готвач на България 2013 отиде при 19-годишния Антонио Иванов, ученик от Професионалната гимназия по туризъм в София. Той спечели журито с майсторска импровизация и налагане на нов стил в гастрономията.

Сладкар на България 2013 стана Александър Иванчев, абсолвент на Кулинарна академия HRC в Добрич. Той печели приза за втора година, като този път бе заложил на традиционните български продукти в своите шоколадови творения - скулптура от шоколад с български шевици и шоколадови бонбони с пълнеж от халва и виолетки. Друг възпитаник на HRC академията, Мартин Обретенов - студент първи семестър, получи трета награда в същата категория благодарение на чудесните си шоколадови творби, сред които например скулптурата от белгийски шоколад „Забава в кухнята“.

За Кулинарен отбор на България 2013 журито определи екипа на Гранд хотел София под ръководството на шеф Жоро Иванов, председател на Евро-Ток България.

В категорията Най-добър млад готвач Кристина Йорданова от троянското СОУ „Васил Левски“ бе избрана за победител, след като приготви телешко роле, пълнено със сотирани аспержи и моркови, гарнирано с морковени спагети и ориз с киноа и зеленчуци. Призът за Най-добър млад хлебар-сладкар бе връчен на Елица Досева, също от Троян. Тя приготви ягодов мус с маскарпоне и бял шоколад, оформен с шоколадов филигран и конкасе от пресни желирани ягоди, а в раздела за хлебно изделие представи ароматен пролетен хляб, приготвен от хлебно тесто с яйца, оформен с пресен лук, левурда, копър и джоджен. А троянчани са горди и с още един приз – Илиян Петракиев, също от паралелката по организация на хотелиерството към СОУ "Васил Левски", стана Най-добър млад сервитьор-сомелиер на България.
 

от Меню Апр. 2013
Коментари