Начало За нас Реклама Контакти

Събота сутрин е. От хубавите утрини, които започват към 10 часа, а не по развиделяване. Баналният сандвич, изяждан надве-натри  преди работа през седмицата, най-сетне може да бъде заменен със заслужена подобаваща закуска. “Меню” ви я поднася - вие решавате дали да я изядете в леглото.

Названието мъфин е дразнещо чуждо, но за съжаление няма точен еквивалент на български. Думата е или с немски произход, или с френски - в първия случай става въпрос за малък кейк, а във втория - за прилагателно със значение “мек”. При все че на вид напомнят кексчетата, продавани в миналото по училищните лавки и столове, технологията за приготвяне на американските мъфини, чиято рецепта предлагаме тук, е по-различна. Те са нещо средно между кейк и хляб, а главният показател, по който се разграничават от т.нар. английски мъфини е използването на набухватели от типа на бакпулвер и сода, а не мая. Тестото се приготвя изключително лесно и бързо, но тъй като не се меси и е сравнително течно, задължително е да се използват формички за печене - има специални за целта, но не се отчайвайте, ако не разполагате с такива, купичките за крем карамел също вършат работа. В някои магазини могат да се намерят и хартиени капсули за печене на мъфини - задължителен атрибут на мини-кекса по света. Тяхната алтернатива е обилното намазване на формите с масло и поръсване с галета.

Дек. 2007
Коментари