Начало За нас Реклама Контакти

Мризи и Занаве - преоткритият вкус на Албания

Снимка за Мризи и Занаве - преоткритият вкус на Албания
Алтън и Антон Пренга

Има едно кътче в Албания, скрито в зелените възвишения на Фища, където всеки се кълне, че е опитал невероятно вкусна храна и заедно с това е станал част от една идея. Защото ресторант „Мризи и Занаве“ е преди всичко място, където се консумира една идея, посвоему революционна, която братята Алтън и Антон Пренга сервират на гостите си с непоколебим ентусиазъм и огромна усмивка, като хора, получили свободата да ти разкрият някаква дълго пазена тайна. Идеята, че Албания, както и вероятно всяка страна и култура, може да намери на собствената си земя всичко необходимо не само за оцеляване, а и за един природосъобразен, устойчив и смислен живот.

Ако първата ви среща с Албания се окаже ресторант Mrizi I Zanave, страната, иначе пълна с противоречия като всяка друга на Балканите, вероятно ще ви се стори приказно място. Ресторантът, без съмнение един от най-добрите на Балканите, е не просто тероарен, а екстремно тероарен. И храната е не просто натурална, изцяло местна и автентична, а вкусна, чиста и справедлива, според философията на екогастрономическото движение Slow Food. Подобна концепция в ресторантьорството е голяма рядкост в Югоизточна Европа, по една или друга причина. Това е истински балкански Slow Food ресторант.

Алтън Пренга се запознава с дейността на Slow Food, докато е на работа в Италия, и философията на движението веднага го пленява като най-логичното решение за бъдещето ни. "Навлезеш ли в концепцията, всичко изглежда просто и ясно, казва младият албанец. И неуморно търсиш отговори на близки до ума въпроси като: защо, ако произвеждаме добра храна в собствените си дом и страна, трябва да ядем чуждестранна храна; защо, след като има сезонни продукти, трябва да търсим извънсезонните; защо ядем индустриални храни, а не фермерски продукти."

Още преди две години Алтън Пренга беше обявен от италианския Vogue за един от четиримата най-нови революционери на храната. С какво един ресторантьор си спечелва привилегията да носи такава титла? Идеята за малки, но важни дейности, задвижвани от обикновени хора, които оказват революционно въздействие върху историята, е привлекателна за днешния свят, страдащ от липса на ценности и посоки. Но да седиш в ресторант и да имаш усещането, че тази малка революция се случва около теб и в момента, си е чудо.

Цялата храна в Mrizi I Zanave е добита или направена по едновремешните традиционни начини от местните общности: маслото, сметаната и млякото, брашното, зеленчуците и варивата, месото, плодовете, виното и другите напитки – всичко е от нивите, пасищата и фермите наоколо. Може би само захарта и кафето не са от района на Фища или близките планини. Купуват всички продукти, и то на изключително демократичен принцип, от овчари, козари и малки производители.

"Работата ни в района на Фища има изключително силен социален ефект, казва Алтън Пренга. Не става въпрос само за преките ни взаимоотношения с тези 200 фермерски семейства от района, от които купуваме продукти ежедневно. Тъй като създаваме и поддържаме контакти с различни търговци, ние правим реклама и промоции на тези чисти селски продукти и така местните фермери имат възможност да разширят производството и да продават понякога на национално ниво. Опитваме се да установим демокрация на храната."

Малко са местата в света, където закуската, обядът или вечерята ви отразяват толкова пълноценно и безспорно околната земя, хората, климата, почвите, селската традиция.

"Кухнята ни е местна, натурална, сезонна, кухня на преоткрити традиции", казва по-малкият брат Антон, който оглавява кулинарния екип.

Независимо от богатия си опит в италианската кухня и от факта, че тя е изключително популярна в Албания, в „Мризи и Занаве“ никой няма да ви предложи паста, пица или осо буко, нито каквото и да било друго ястие, чуждо на местните нрави. Всички рецепти са в старата пасторална традиция, с уважение към простотата на произхода и автентичния вкус на продуктите. И са поднесени в дървени, глинени или каменни съдове, но с елегантност и естественост, присъщи на онези, които вярват, че да сервираш добра храна е висше изкуство.
Не мислете, че става въпрос просто за традиционен ресторант. Точно това е интересното: Алтън и Антон Пренга сами разработват комбинации от нови и стари готварски техники, авангардни и традиционни, в които най-важната роля без съмнение се пада на продуктите. И в кухнята, и в живота ни важи максимата „мисли глобално, яж локално“, изрича с усмивка Алтън.

„Мризи и Занаве“, разлята каменна постройка с големи стъклени витрини и тераси наоколо, има собствена ферма, маслинови горички и лозя; правят не само свой зехтин и вино, а и много зимнина от горски плодове, гъби, зеленчуци, също колбаси и сирене. "Харесваме всички продукти, които предлагаме, казва Антон: диви горски плодове, манатарки, къпини, дренки, боровинки; месото, което взимаме от фермерите, диви моркови, дива земна ябълка, диви аспержи..."

Яйце с див асперж и мишевин – уникалното старовремско сирене от високите планински села на Келменд в най-северните и непристъпни планини на Албания; боб чорба от местен сорт маслен фасул; собствено производство сурово сушени меса и колбаси; млечно ярешко, готвено бавно на ниска температура в козе мляко; прясно сирене, питки, сладка от боровинки, дренки, зелени орехчета, смокини; различни бюреци, копривено пюре... Това е само малка част от възможните деликатеси. Всъщност храната се мени със сезоните и наличните съставки. Но ако някога се решите да отидете до „Мризи и Занаве“, не си тръгвайте, без да пийнете от уникалния домашен сироп от диви нарове, който заслужено е част от албанската съкровищница на вкусовете в каталога на Slow Food. А също и без да опитате от местните вина, които може наистина да ви изненадат. Всъщност най-добре е да пробвате дегустационното меню, което по гениален начин ще ви запознае с истинските местни вкусове и аромати – сред тях попадат и всякакви слабо познати ядливи растения, които братята са царе да намират по близките баири, поля и гори.

Mrizi i Zanave е до село Фища в района на град Лежа, точно на 73 км северно от Тирана, с малка отбивка от шосето за Шкодра. Винаги е пълно: с албанци, жадни да преоткрият гордостта от своята гастрономическа традиция; с туристи, търсещи най-истинския израз на местната кулинарна култура; с чужденци, работещи в страната, дошли да опитат същинския вкус на Албания. Тук разполагат и с няколко уютни и непретенциозни стаи за нощувка. "Ако има нещо, което обединява клиентите ни, споделя Антон Пренга, това е, че нямат алергия към селото и селския живот, а изпитват носталгия към него. Чести гости са ни държавните глави на Албания и Косово, министри, посланици, знаменитости, но повечето са най-обикновени албанци, черногорци и косовари. Защото при нас човек плаща средно едва по 10 евро."

Името на ресторанта идва от заглавието на една от поемите на известния албански възрожденец Герг Фища – францискански монах, писател, поет и политик. Mrizi е оазис, където пастирите се скривали да си починат от безмилостната августовска жега – място със сянка, свежа трева и прясна вода. А zanave означава „горски феи“. Или в свободен превод „изворът на самодивите“ или „дъбравата на феите“ – не случайно избрано име.

„Мризи и Занаве“ беше и е една красива мечта и дори днес, даже ние, от нашето семейство, не успяваме да повярваме, че се е сбъднала, признава Алтън Пренга. Кой можеше да си представи, че в Албания един ресторант за селски туризъм ще бъде толкова успешен? Всеки божи ден е едно прекрасно предизвикателство за нас."

Fshati Fishte, Lezhe, +355 69 2108032, www.mrizizanave.com
 

от Веселина Маринова Май 2015
Коментари