Начало За нас Реклама Контакти

Млякото - древна и полезна храна

Снимка за Млякото - древна и полезна храна

Млякото било високо ценено още преди около 10 000 години в древен Египет като символ на Богинята майка. Клеопатра поддържала красотата си с вани, пълни с мляко. В митовете на древните гърци обяснявали сътворяването на Млечния път с разпръснатото божествено мляко на Хера. Всичко това ни уверява, че още в древността млякото е било издигнато в култ и хората са познавали ценните му качества.

Днес млякото също се смята за здравословна и балансирана храна от раждането до дълбока старост. Млякото е храната за малките на всички бозайници. Няма съмнение, нито спор, че за бебетата най-ценно е майчиното мляко.

Млеката, които се използват за храна от възрастните, се различават значително. Най-популярно е кравето мляко, а овчето, козето, биволското имат ограничено потребление. Животинското мляко съдържа повече белтъчини и минерали, сравнено с майчиното мляко.

 

Млечните протеини

Млечнобелият цвят на млякото се дължи на микроскопичните капчици от мазнина и казеин (80% от белтъка в кравето мляко). Обезмасленото мляко има синкав оттенък, тъй като почти не съдържа мазнини, но е богато на казеин. Останалият белтък (около 20%) е суроватъчен, като е представен предимно от лактоглобулин (необходим за подобрени имунни функции). Като цяло млечният белтък е еталон, тъй като съдържа всички жизненоважни аминокиселини, в това число осемте есенциални – незаменими.

Трябва да се отбележи, че белтъкът на кравето мляко има висок алергогенен потенциал поради големите размери на белтъчната молекула. Алергиите към белтъка на кравето мляко се срещат много често при малки деца, като след първата годинка в повечето случаи отшумяват.

Мазнини в млякото

Мазнините в млякото включват основно триглицериди, които представляват естери предимно на миристинова, палмитинова и олеинова мастна киселина. Около 2-3% са и свободни мастни киселини, холестерол и фосфолипиди.

Миристиновата и палмитиновата киселина са наситени мастни киселини, които доскоро бяха обвинявани, че имат изразен ефект по отношение развитие на атеросклероза. Сега вече се смята, че тези мастни киселини имат неутрален ефект спрямо появата на сърдечносъдови заболявания. Дори последни проучвания от Харвардския колеж по обществено здравеопазване от 2010 г. сочат съществено намаляване в честотата на захарен диабет тип 2 при хора, които консумират палмитинова киселина.

Олеиновата киселина като мононенаситена мастна киселина има доказан ефект за намаляване на кръвното налягане и също така възпрепятства развитието на някои неврологични заболявания.

През последните години все повече се произвеждат и консумират обезмаслени млека и млечни продукти. Използването им е оправдано за кратък период от време като част от диетични режими за намаляване на телесното тегло.

За редовна консумация се препоръчва прием на млека с оптимална масленост 1,5 - 3%. Тя е оптимална, понеже позволява да се запазят мастноразтворимите витамини в млякото и по-добре да се усвоява съдържащият се в него калций.

Въглехи-
дратите

Въглехидратите в млякото са представени предимно от дизахарида лактоза (млечна захар), на който се дължи леко сладникавият му вкус. Този компонент е виновник за пълна или частична непоносимост към прясното мляко при голяма част от старите хора. Причината е, че при тях се установява намалено до изчерпано количество на ензима лактаза в червата, в резултат на което лактозата не може да бъде разградена и, преминавайки по чревния тракт, причинява изразен дискомфорт.

Витамини, минерали, ензими

Млякото съдържа редица минерали, витамини и ензими, като част от тях при топлинна обработка, хомогенизиране и обезмасляване се унищожават и се променя идеалният му състав.

С една чаша краве мляко на организма се доставят около ¼ от нужните му калций, магнезий, фосфор и витамин Д. Наличието на редица микроелементи, важни за растежа и нормалната жизнена дейност, го правят изключително необходима храна при децата. Трябва да се има предвид, че е бедно на желязо. Някои от витамините в него участват в регулацията на обменни процеси и защита на организма – витамин А, С, К, Е, В12, фолат, тиамин, ниацин, пантотенова киселина. Млякото е добър източник на витамин В2 (рибофлавин), чийто недостиг в организма е разпространен проблем, възникващ у вегетарианци, които не консумират мляко (лактовегетарианци).

Интензивно, свободно, сезонно

Млякото от крави на свободна паша се различава значително от млякото на животни, които се хранят с фураж. Конюгираната линолова киселина се съдържа само в млякото на свободно пасящи крави, а не бива да се пренебрегва благоприятното действие на тази мастна киселина срещу развитие на атеросклероза, някои видове рак, хипертония и подобрена имунна функция.

Фуражът освен това може да бъде смесен с ветеринарни лекарства и хормони, вследствие на което се повишава млеконадоят, но нараства рискът от замърсяването му с химични агенти.

Съставът на млякото зависи от вида на животното, а също и от времето, когато се издоява. Например в края на лятото млякото съдържа най-голямо количество сухо вещество и белтък, което го прави по-вкусно и здравословно.
Кравето мляко съдържа основно около 3,4% белтък, 3,6% мазнини и 4,6% лактоза. Енергийната стойност на 100 г краве мляко е 66 ккал.

Съхранение, обработка

Качеството на млякото се съхранява максимално благодарение на съвременните технологии и оборудване, добрата хигиенна практика и контрол на всеки етап от издояването на кравите от фермата до потребителя. Измененията на хранителната стойност и вкуса са сведени до минимум. След филтриране за очистване от физични примеси се пастьоризира при температура от 70 градуса. Пастьоризацията позволява съхранение в хладилни условия няколко дни.

При ултрапастьоризацията за части от секундата млякото се нагрява фракционирано до ултрависока температура (UHT технология) - 138 градуса за унищожаване не само на останалите микроорганизми, но и на техните спори. Така млякото е годно няколко месеца, без да се съхранява в хладилник. Твърде негативни са мненията за този начин на преработка, чиято цел е по-добра дистрибуция и по-дълъг срок на съхранение. UHT технологията е свързана със загуба или намаление на водноразтворимите витамини – фолиева киселина, витамин В12, В1 и витамин С. Останалите нутриенти обаче се запазват благодарение на факта, че високата температура действа твърде кратко време. В повече от половината европейски страни потреблението на мляко с UHT технология надхвърля 50% от общото потребление на мляко - така обработеното мляко е опция за консумация в съвременното натоварено ежедневие.

Млякото е безопасен продукт, подходящ за всички възрасти, и гарантира добра усвояемост и прием на пълноценни хранителни вещества.

със съдействието на 

от д-р Росица Попова Май 2012
Коментари