Начало За нас Реклама Контакти

Майсторът на вино - романът за каталунското вино, вече може да се купи в цяла България

Снимка за Майсторът на вино - романът за каталунското вино, вече може да се купи в цяла България

От днес „Майсторът на вино“, последният роман на Ноа Гордън („Лечителят“. „Шаман“, „Последният евреин“) може да се намери в книжарниците из цялата страна.

Разказът в „Майсторът на вино“ се върти около живота на Жозеп Алварес, млад мъж от региона Пенедес, Каталуния, който против воля си се забърква в атентат, разтърсил испанската политическа сцена и принудил го да избяга във Франция. Там, в Лангедок, той намира работа при винопроизводителя Леон Мендес, който го посвещава в изкуството на виното. Въпреки страха си да не попадне в ръцете на правосъдието, той се връща в Испания след смъртта на баща си, за да се погрижи за родовото лозе и да осъществи голямата си мечта – да направи истински добро вино от гроздето, традиционно използвано за оцет. Ярки и интересни са и другите жители на Санта Еулалия: брат му Донат, младата вдовица Маримар, силна и борбена жена, синът ѝ Франсеск, Нивалдо, старият бакалин и приятел на баща му.

 

 

 

В повествованието си Ноа Гордън включва и автентичните обичаи на Пенедес, където живеят героите, като човешките пирамиди на четири нива кастел, които местните изграждат по празници, или традиционното наследствено право в Каталуния, според което първородният син наследява цялото бащино имущество. Силно присъства и страстта към лозарството с интересни описания за отглеждането на местните сортове темпранийо, гарнача и каниена. Така авторът създава героя си Жозеп Алварес като плод на едно място с изявен тероар, каквито са и знаменитите вина Torres, които се правят в този винен регион. 

За главния си герой Ноа Гордън казва: „Героят ми трябваше да бъде интелигентен, макар и необразован, обикновен мъж с необикновен ум, селски човек, поддържащ близка връзка с лозята си. Реших да му избера и интересно време – период, в който карлистките войни в Испания съсипват живота на мнозина, докато филоксерата унищожава лозята”.

„Майсторът на вино“ е силен роман, изпълнен с конфликти, но напрежението само плавно си проправя път в историята, без да се натрапва излишно на читателите, което, заедно с майсторски изградените образи, създава исторически достоверен и пленителен портрет на една епоха.

от Меню Ян. 2016
Коментари