Начало За нас Реклама Контакти

Madrid Fusión 2019: правилата се променят

Снимка за Madrid Fusión 2019: правилата се променят

Най-престижният световен форум за висша кухня Reale Seguros Madrid Fusión ще се проведе в испанската столица от 28 до 30 януари т.г. и както винаги ще събере най-креативните и талантливи шеф-готвачи на планетата, за да обменят идеи, техники, философии и пророчества за висшата кухня и за храната ни въобще.

elBulli1846

Осем години след като оповести затварянето на elBulli, големият Феран Адриа се връща на същата сцена на Madrid Fusión, за да обяви за пръв път пред света сензацията за elBulli1846, новото предизвикателство, на което той ще заложи в Кала Монтжуй край Росас (Розес на каталунски език) на Коста Брава. Феран, който остсъстваше от всички кулинарни форуми и конгреси оттогава насам, ще се появи отново на престижното мадридско събитие, за да сподели първите подробности около новия проект в Розес. Презентацията му е озаглавена elBulli1846: първо повикване за творческия екип. Тръпката на очакването, която се запази през цялото време откакто гениалният готвач реши да затвори ресторанта и да смени посоката във философията на elBulli, ще бъде уталожена лично и директно от главния герой.

Reale Seguros Madrid Fusión 2019 се представя в това си издание със слогана Преформулиране на кухнята: правилата се променят. На 28, 29 и 30 януари публиката ще се запознае с работата и разсъжденията на повече от 100 шеф-готвач и ще се проведат на живо над 60 демонстрации, 21 работилници и 15 конкурса, търгове и награждавания.

Тенденции в кулинарните техники

Световната висша кухня не престава да се трансформира и да еволюира. Авторските техники и креативността все още са ключови, но се подлагат на постоянни ревизии и съмнения. Тенденциите в авангардните кулинарни техники ще бъдат разкрити с презентации като Отвъд готвенето sous-vide на Хоан Рока (3* Мишлен), Натурални желатини и морски колагени на Еманюел Барон & Алберто Ферус, Естествени и предизвикани текстури на Ориол Кастро, Едуар Шатрук и Матеу Касаняс (2* Мишлен), винаги многоочакваната и изненедваща презентация на Анхел Леон, наречена този път Забрави всичко, което знаеш за солта или пък Винификация на храните на Марио Сандовал от ресторант Coque в Мадрид (2* Мишлен), който заедно с Едуар Шатрук от Disfrutar в Барселона беше лектор в София, на третото издание на GastronomiX, през ноември 2018.

 

 

Вездесъщите продукти

Форумът се задълбочава и в свръхактуалната тема за продуктите в кухнята: за произхода им, чистотата, тероара и ключовата им ролята в работата на готвача – в тази посока са демонстрации като Когато готвачът се вслушва в продукта на Рикард Камарена (2* Мишлен), Пулсациите на природата на Катина и Каил Конотън от ресторант Single Thread Farm в Сан Франциско (3* Мишлен), Трапеза в полето на балканската звезда Ана Рош от словенския ресторант Хижа Франко, Зеленият свят на остров Борнхолм на Николай Норегаард от ресторант Kadeau в Копенхаген и The Best Farmers: Мрежата на най-добрите занаятчийски производители на Енеко Ача и Ксаби Урибе-Ечебария от прочутия баски ресторант Azurmendi (3* Мишлен).

 

 

Вкусът на красотата

Изисканата кухня по естествен път е свързана с търсенето на артистизма и красотата. Своите открития по темата ще представят шеф-готвачи от ранга на Кике Дакоста (3* Мишлен), чиято демонстрация се нарича Вкусът на красотата, или младият тайвански талант Ричи Лин (1* Мишлен), от ресторант Муме в Тайпе, който ще представи Източна красота и баланс.

Екология в ресторан-
тьорството

Отговорното отношение към околната среда и устойчивостта ще имат силно присъствие на конгреса чрез мултидисциплинарния проект Три дни, три каузи, в който всеки от трите дни се посвещава съответно на борбата за редуциране и елиминиране на отпадъците и разхищението на храна, за намаляване на въглеродните отпечатъци в ресторантьорството и срещу нашествието на пластмасата.

 


Дебат за креативността

Освен цитираните демонстрации на знаменити лектори, звездното съдържание на Madrid Fusión е допълнено и с друг тип формати, които ще предизвикат огромен интерес сред световната ресторантьорска и гастрономическа общност – такъв е например дебатът на високо ниво между трима от испанските творци с най-голяма тежест: Алберт Адриа, Андони Адурис и Дабис Муньос, които ще разменят на живо мисли, мнения и аргументи по някои от най-горещите и противоречиви теми от света на висшата кулинария.

 

 

Гостуващи градове

Тази година Reale Seguros Madrid Fusión обръща специално внимание на три гостуващи града, които са се превърнали в отправни точки за гастрономията на глобално ниво заради ресторантите, които предлагат и заради влиянието на кулинарията сред местното общество. Това са Копенхаген и Сан Франциско, които не спират да се развиват и Будапеща, която е дебютант сред гостите.

И така, Madrid Fusion 2019 ще се проведе в края на януари т.г. (28-30) – това е форумът, който несъмнено може да зареди с идеи и творческа енергия всеки готвач или друг професионалист в ресторантьорския бранш.
Вижте повече на Madridfusion.net
 

от Веселина Маринова Ян. 2019
Коментари