Начало За нас Реклама Контакти

Кулинарното наследство на България

Снимка за Кулинарното наследство на България

Метро България в партньорство с Българската асоциация на професионалните готвачи обявява интересен конкурс в подкрепа на оригиналната българска съкровищница от традиционни храни, наречен Кулинарното наследство на Българиякойто ще търси автентични рецепти за традиционни български ястия.

• 12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар

• Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта

• Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка на планина в хотел Пампорово и 2 х 500 лева ваучери за пазаруване в магазините на МЕТРО

• Рецептите се изпращат през специален формуляр на www.metro.bg/nasledstvo

До 30 септември всички любители на самобитната българска кухня от страната и целия свят, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти ще могат да се включат в конкурса Кулинарното наследство на България като изпратят автентични рецепти на традиционни български ястия.

До 30 септември МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии, заедно с медийните си партньори от DiVino и Menumag, платформата на българските общини кмета.bg, вестник 24 часа, Жената днес, Кулинарен блоговодител и БТА,  ще очакват автентичните рецепти. Водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач – шеф Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години в търсенето и опазването на автентичните български рецепти.

Кулинарното наследство на България е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да открият и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Това са рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя. Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове. Това са рецепти, открити в старите семейни тефтери, в спомените за златните ръце на майки и баби, в читалища и фолклорни групи, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.

Станете откривател, превърнете своето лято в кулинарно пътешествие назад във времето!

Конкурсът е отворен за всички любители на пътешествията и вкусната храна, професионални готвачи или ресторантьори, представители на неправителствени организация или на български общини. Целта на конкурса е да открием, запишем, запазим и приготвим автентичните български рецепти заедно, казват организаторите от МЕТРО и Българска асоциация на професионалните готвачи, а лятото е най-доброто време участниците в конкурса да превърнат своята почивка в пътешествие назад във времето и станат изследователи на българската кулинарна традиция, независимо къде ще пътуват – по родните места, по забравени или добре известни български културно-исторически дестинации, в хладни механи или сред българските общности извън територията на днешна България!

За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности. При възможност е добре да изпратят и уеб адрес на снимка, публикувана от тях онлайн в социалните медии.

Ястията, чиито рецепти могат да бъдат представени:
• Салати и разядки
• Супи – постни, рибни, с месо
• Ястия – постни, рибни, с месо
• Погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка
• Десерти и други

Рецептите за ястия трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион или традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение. Организаторите очакват ястия, приготвени с характерни за региона местни продукти или с необичайни за други места подправки и сосове – все неща, с които населеното място се отличава от други градове или села, с типичната за него храна, която е част от неговия бит и от документираната или ежедневна традиция.

Предлагането на ястието може да бъде атрактивно за привличане на туристи, любители на кулинарията в даден регион. Допълнително предимство при оценяването ще бъде оригиналния подход към представянето на ястието – интересна личност, от която участниците са я научили, разказ за местен фестивал, на който те са опитали от предложената храна. Допълнително предимство за участниците ще бъде и техният разказ за културно-историческите и природни забележителности, които отличават място, в което те са открили тази рецепта.

Дванайсет рецепти ще получат достойно представяне!

Дванайсет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури начело с Андре Токев, ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар. Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на Кулинарното наследство на България – семейна почивка в хотел Пампорово, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО, както и 5 куверта – вечеря за двама в ресторант Андре на шеф Андре Токев.

Предвидени са и две специални награди – за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал.

МЕТРО България е партньор на ресторантьори и професионални готвачи, които от близо 20 години работят за развитие на кулинарната култура на българина, популяризиране на кулинарното ни наследство и превръщане на България в привлекателна туристическа дестинация. Ето защо МЕТРО обявява и Специална награда на МЕТРО България от 1000 лева за български ресторант.

В конкурса могат да участват собственици, управители или готвачи на ресторанти, като изпратят оригинална и автентична рецепта, която вече предлагат на клиентите си или са издирили. МЕТРО България осигурява награда от 1000 лева и експертната подкрепа чрез своята кулинарна МЕТРО Академия при подготовката на рецептата за тяхното меню!

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор с 1000 лева през 2019 година Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор през 2019 г. с 1000 лева ще отиде за местно читалище, община или локално сдружение, предоставили най-оригинална рецепта за традиционно българско ястие.

Кулинарното наследство на България очаква своите откриватели! Започнете още от днес пътешествието в готварската традиция на България!

Юли 2018
Коментари