Начало За нас Реклама Контакти

Кулинарно кино на Берлинале 2018

Снимка за Кулинарно кино на Берлинале 2018
Готвачите на Кулинарно кино: отляво надясно - Флин Макгери, Зоня Фрюсамер, Те Дук Нго, горе - Томас Бюнер, долу - Михаел Кемпф

Дванайстото издание на програмата Кулинарно кино на филмовия фестивал Берлинале тази година ще се проведе от 18 до 23 февруари под мотото „Животът е деликатен“. Ще бъдат представени девет документални и един игрален филм с фокус към взаимодействията между храната, културата и политиката.

Дитер Кослик, директора на фестивала, обяснява мотото така: „В културата и политиката непрекъснато трябва да се взимат деликатни решения. Така е и в кухнята, където е също толкова предизвикателно да приготвиш нещо, което най-малкото да става за ядене и в същото време да е изтънчено.

В петте вечери на основната програма на Кулинарно кино ще бъдат показани три световни, една международна и една немска премиери. След всяка от прожекциите майстор-готвачите Томас Бюнер, Зоня Фрюсамер, Михаел Кемпф, Флин Макгери и Те Дук Нго ще сервират менюта, вдъхновени от филмите, във фестивалния ресторант „Огледалната шатра“ до музея „Мартин Гропиус“.

Кадър от Chef Flynn, © Will McGarry
Кадър от Chef Flynn, © Will McGarry
Шеф Флин, документалният филм на Камерън Йейтс, САЩ, ще открие програмата. Главният герой е Флин Макгери, роден през 1998, но вече прочут готвач. Във филма се показва как на десет години Флин превръща хола на родителите си в поп-ъп ресторанта „Юрика“, в който сервира меню с няколко степени. Звездните готвачи са впечатлени от ястията му. Нюйоркската преса го обявява за чудо. Флин Макгери ще присъства на премиерата на филма за него в Берлин и ще готви след нея за посетителите на „Кулинарно кино“. На 22 февруари пък ще готви с ученици по време на Деня на младежкото кулинарно кино. След това ще говори пред експерти за това как се приготвя храна с вкусни, чисти и честни продукти и за техния положителен ефект върху условията за живот, климатичните промени и световното устойчиво развитие.
 

В Пътешествието на Ален Дюкас на Жил дьо Местр, Франция, предприемчивият Дюкас описва своята цел: „Ние създаваме спомени, които траят дълго.“ За да я постигне той пътува неуморно из целия свят, за да поддържа своите 23 ресторанта на три континента и с общо 18 звезди на Мишлен. За да почете Ален Дюкас, на котлоните ще застане Томас Брюнер („Ля ви“, Оснабрюк, Германия, три звезди на Мишлен).
 

 


Our Blood is Wine, © Emily Railsback c/o Music Box Films
Винената лоза се отглежда на територията на днешна Грузия от около 8000 години, но по време на съветския режим древните методи за производство на вино са почти изгубени. В Кръвта ни е вино Емили Рейлсбек показва как традицията се възражда. Михаел Кемпф от двузвездния „Фасил“ в Берлин ще интерпретира грузинското кулинарно наследство.

 


Cuban Food Stories, © Asori Soto
В Куба кулинарните традиции също са били пренебрегвани за дълъг период. Но сега спокойно може да се каже, че вкусът се е завърнал на острова. Кубински истории за храна, роуд муви на Асори Сото, отвежда зрителите на отдалечени места, където храната се готви само от пресни продукти. Кубинската вечеря ще е от Зоня Фрюсамер от нейния берлински ресторант с една звезда „Фрюсамер рестаурант“.
 

 


Ramen Teh, © Zhao Wei Films/Wild Orange Artists
След участието си през 2016 режисьорът Ерик Ку са завръща в Кулинарно кино с новия си игрален филм Рамен Те (Сингапур, Япония, Франция), чието действие се развива в мултиетническия Сингапур. Храната във филма не само съхранява болезнени спомени, но и дарява помирение. Те Дук Нго, който има няколко популярни ресторанта на белинската Кантщрасе, ще приготви азиатско меню.

 

Късните прожекции, след които няма да се сервира вечеря, изследват различни гледни точки към кулинарния свят.


Зелената лъжа на австриеца Вернер Буте изобличава перфидните понякога, а по-често просто глупавите методи на гринуошинга, с които фирмите мамят клиентите си.

 


The Game Changers, © Game Changers Film, LLC
В Смяна на правилата на Луи Психойос, носител на Оскар, бележити спортисити показат как поддържат формата си, като се хранят без месо.

 


Patrimonio, © Lisa F. Jackson
Наследство на Лиса Ф. Джаксън и Сара Тийл вдъхновява с историята на мексиканци, които успяват да защитят селото си от превземането му от щатска строителна компания.

 


Soufra, © Rebelhouse Group / Vivien Killilea Best
За това как група жени създават фуд трък и успяват да излязат от ливанския бежански лагер, в който живеят, се разказва в Суфра на американския режисьор Томас Морган. Изпълнителен продуцент е Сюзън Сарандън.

 


Lorello e Brunello, © Vivo film / Ubulibri
В Тоскана гледките са зашеметяващи, но погледите на фермерите не виждат бъдеще в документалния Лорело и Брунело на Якопо Куадри.

Деликатният мотив на спомена и забравата, на погледа към миналото и на новото начало, е храктерен за храната и може да бъде открит в много от филмите на дванайстото „Кулинарно кино“: казва кураторът на програмата Томас Щрук.

Източник: Internationale Filmfestspiele Berlin
 

от Меню Февр. 2018
Коментари