Начало За нас Реклама Контакти

Концепции 2011

Снимка за Концепции 2011
"Концепции 2009" - Жак Барнашон, собственик на френския ресторант L’Etang du Moulin, с 1 звезда от гида "Мишлен"

През февруари тази година София за втори път ще събере големи европейски и български професионалисти в кулинарията.
На 22 и 23 следващия месец по време на Форум "Концепции 2011", организиран от Евро-Ток, България, зала „Рейнбоу плаза” ще се превърне в кулинарна сцена за демонстрации на последни техники, тенденции и продукти в професионалната гастрономия. Събитието е добра възможност нашите професионалисти да ползват огромния и дълго трупан опит на европейските си и български колеги.

Форма на събитието

Всепризнати майстори на висшата кухня от ресторанти с 1, 2 и 3 звезди от най-престижния гид „Мишлен” ще направят демонстрация пред около 500 зрители (най-вече професионалисти от бранша) на две от авторските си рецепти, които ще бъдат част от менюто им за 2011 г. В рамките на 30 мин. всеки от тях ще даде свобода на своята изобретателност и способност да създава истински вкусна и интересна храна, която предлага неочаквани преживявания за човешките сетива.

Кои са поканени да участват от чужбина?

Около 20 шеф-готвачи, определено на най-високо ниво в ресторантьорството на Стария континент. Сред чужденците са имена като Елена Арзак, която работи заедно с баща си Хуан Мари Арзак в тризвездния ресторант Arzak в Сан Себастиан, Испания; Андони Луис Адурис, собственик на прочутия ресторант Mugaritz в Сан Себастиан; Мортън Томсън от Дания, финалист в конкурса Bocuse D’or 2005, 2007, работил в двузвездния Kommandanten, който на първото издание на „Концепции” през 2009 смая публиката със своята почти космическа техника за приготвяне на сьомга; известните испанци Педро Субихана, Кике Дакоста, и други водещи световни кулинари.

Българските шеф-готвачи

Сред българските участници ще бъде Емил Минев - най-вещият в авангардните кулинарни техники наш шеф-готвач. Той ще долети от Малдивите специално за форума. За втори път ще участва и Борис Петров - също голям майстор на така наречената молекулярна кухня, трупал професионален опит в каталунските ресторанти Arena и Castillo de Javier. Демонстрация ще направи и Стефан Иванов, работил в тризвездните ресторанти Le Gavroche в Лондон и Comme Chez Soi в Брюксел. Всички останали български участници са все хора с репутация на професионалисти от класа, пълни с кулинарни идеи и опит за споделяне.  

Как ще протече форум „Концепции 2011”?

Ще бъде открит от Жоро Иванов, президент на Евро-Ток България и вице президент на Евро-Ток Интернационал, работил седем години като шеф-готвач в брюкселския La Truffe Noire, ресторант с две звезди от "Мишлен". Шоуто ще се води отново от сладкодумният Ради Стамболов, вице президент на Евро-Ток България, известен с богатия си опит и креативност в сладкарското изкуство, специализирал във виенското Café Central Palais Ferstel и работил в хотел Sheraton Doha в Катар.

В комфортната и модерна зала "Рейнбоу плаза" ще бъде разположена професионално обзаведена кухня и оборудване. Пълна картина в близък план на случващото се в кухнята аудиторията ще може да проследи на големи мултимедийни екрани, които дават възможност да се вижда всеки отделен детайл и техника. Ще бъде осигурен симултанен превод. Чрез свои щандове на събитието ще бъдат представени и фирми, предлагащи на българския пазар висок клас хранители продукти, вина и напитки, професионално кухненско оборудване, облекло и специализирана литература. Очаква се във форума да се включат 500 зрители (местата са ограничени), сред които шеф-готвачи, ресторантьори, хотелиери, ръководители на бизнес структури в производството на храни и напитки.

Кулинарният форум „Концепции 2009” постигна своята цел - да създаде условия за обмяна на опит и умения между кулинарите от Европа, професионалистите в областта на хотелиерството, ресторантьорството и производителите на храни и напитки. Ето защо са големи и очакванията второто издание да помогне още по-сериозно за развитието на българската кулинария и нейната добра репутация в Европа и света, както и за създаването на по-благоприятна медийна и обществена среда в България за реализацията на добрите професионалисти от бранша.

За да научите повече за Евро-Ток и "Концепции 2011"

www.euro-toques.bg
0897/878 650 (всеки работен ден между 9 и 18 ч.)
conceptions2011@abv.bg 

 

от Веселина Маринова Ян. 2011
Коментари