Начало За нас Реклама Контакти

Кой ще избере MasterChef

Снимка за Кой ще избере MasterChef

Не се плашете, тези мъже са добри хора, при това талантливи готвачи, справедливи шефове на кулинарни екипи и хора с енциклопедични знания в света на гастрономията. Тук изглеждат страшни, защото ще бъдат съдии! А съдиите, то се знае, трябва да вдъхват респект...

Това са тримата шеф-готвачи, избрани за жури на новото кулинарното шоу MasterChef, което стартира на 3 март в 21:30 часа по bTV: Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев. Макар че журито е от утвърдени професионалисти, то ще има за задача да избира най-големите майстори сред любителите кулинари.

За ТВ форматът, в чиято оригинална американска версия журито включваше шеф Гордън Рамзи, заедно с ресторантьора и лозар Джо Бастианич и шеф Греам Елиът, продуцентите за България проведоха сериозен кастинг сред най-добрите професионални готвачи у нас.

Изборът, поне от наша гледна точка, е наистина много добър.

Виктор Ангелов, който ще оглави тричленното жури в първото издание на MasterChef в България, е шеф-готвач на ресторант Chef’s и три пъти заслужено е получавал титлата "Ресторант на годината". Определян в гилдията като "педанта в кухнята" и движен от разбирането, че добрата храна се състои в качествена суровина плюс добра рецепта, задължително съобразена със сезона, той твърди, че може да направи от един таксиметров шофьор приличен изпълнител в кухнята за една година. Така ще търси и първия MasterChef на България.

Основателят на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа „Bocuse d’Or“ и носител на единствената за източна Европа диплома Global Masterchef Degree, Андре Токев, също е в тройката от топ готвачи, които ще изберат първия MasterChef у нас. Андре вече има опит пред телевизионната камера като водещ на „Гурме с Андре” по TV7. През 2011 се зае с откриването на хотел Waldorf Astoria в Берлин, а от 2013 ръководи кухнята в Hilton София. Известен е в гилдията с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции.
Още преди 10 години Издателство Гурме публикува книга с авторски рецепти на Андре Токев.

Третият член на журито е майсторът на японската кухня Петър Михалчев, носещ гордо определенията „бунтарят в кухнята” или „самураят”. Той е собственик и шеф-готвач на софийския ресторант „Мияби“ - любимо място на японската общност в София, ресторант, където човек може да опита далеч не само истинско суши, а и всички други автентични за тази традиция типове храна. Татуировките са негова запазена марка, а мотото му е „Живея за днес“. Именно японската кухня е тази, която го е затруднила най-много в професията му, а това е най-добрата мотивация за него.

МasterChef е популярен ТВ формат, който внушава посланието от любимия за мнозина филм „Рататуй“, че „всеки може да готви“. Но претендентите за титлата трябва да са борбени, да имат основни кулинарни познания, както и желание за усъвършенстване. И, най-важното, да носят образа на готвача в себе си.
 

от Меню Февр. 2015
Коментари