Начало За нас Реклама Контакти

Кой ще говори за вино на WiFo

Снимка за Кой ще говори за вино на WiFo

WiFo е форум за храна и вино, който ще се проведе за трети път на 11 ноември в зала 6 на Интер Експо Център от 10 часа. На него в рамките на 15 минути всеки от осемте лектори ще разкаже своите интересни и лични идеи и преживявания в забележителния свят на добрия вкус.

Ето кой ще говори за вино:

Милица Зикатанова

Долината на Струма стана първият български винарски регион, в който избите се обединиха и създадоха винени маршрути и винарска туристическа карта. Милица Зикатанова от „Вила Мелник“ ще разкаже на WiFo 2017 за своя ентусиазъм и как страстта ѝ към пътуването е дала начален тласък на създаването на винени маршрути в Мелнишкия регион. И как нейните родители съумяват да поставят човека в центъра на винения туризъм.

Представяме ви Милица Зикатанова с едно кратко интервю.

С какво се занимавате, с кои дейности – професионални и извънработни, се идентифицирате?
Аз съм дъщерята на собствениците на Винарска изба „Вила Мелник“. Идентифицирам се като второто поколение на бутикова семейна изба, която цели да възражда местните сортове и да представя българското вино в най-добрата светлина на световната винена сцена. В личен план съм страстен пътешественик и приключенец и свързвам познаването на виното и храната на даден регион с опознаването на цялостната култура на региона. За това виненият туризъм силно ме вълнува и за мен той е част от бъдещето на нашата изба, а и на целия Мелнишки край.

Какво е за вас добра храна/добро вино? Може ли да бъде кауза?
За мен и моето семейство, кауза е темата за българското вино – борим се за това в българските ресторанти да се предлагат все повече български вина, а в магазините консуматорите все повече да посягат към българското вместо чуждото. Доброто вино, като добрият събеседник, разказва история – историята на сорта, на тероара, на реколтата, на метода на производство, на стилистиката, в която технологът и собствениците искат да правят вината си. Стараем се нашите вина да говорят за нас – за Мелнишкия регион, за местните ни сортове, дори за личните ни предпочитания като семейство към стила на виното и неговата визия. Ако нашето вино успее да предаде всичко това на клиента и той го избере отново, то виното е наистина добро.

Марин Маринов

Всички си представяме колко трудна задача е да предлагаш качествено българско вино на малки производители в средно голям български град, какъвто е Габрово. Именно там г-н Маринов и съпругата му отварят своя магазин Wine Lovers, чрез който се стремят да развиват и обогатяват винената култура и да доказват качествата на родното вино. На WiFo Марин Маринов ще говори за предлагането на качествени български вина като страст, бизнес и предизвикателство.

С какво се занимавате, с кои дейности – професионални и извънработни, се идентифицирате?
Имаме удоволствието да предоставяме възможност на малки български изби да представят вината си пред винолюбителите в град Габрово. Нашата основна цел е да развиваме винената култура в града и района. Със съпругата ми се определяме като най-обикновени любители на хубавото българско вино и просто искаме повече хора да имат лесен начин да се докоснат до него.

Кои са най-големите предразсъдъци спрямо храната и/или виното в България?
За съжаление все още доста хора, които не са запознати от първо лице единствено число с българското вино (говорим за последите 5-10 години), са на мнение, че “българско” значи “калпаво”. Скоро попаднах и на ситуация с клиент в магазина, за който пък хубавото на всяка цена трябвало да е скъпо и дори не пожела да опита нещо в по-ниския ценови диапазон, макар и доста добро като продукт, единствено поради по-ниската му цена...

Какво е за вас добра храна/добро вино? Може ли да бъде кауза?
Добрата храна и вино за нас са тези, направени със страст и желание. За нас е кауза именно повече хора да имат лесен достъп до добри български вина.

Споделете една своя мечта, свързана с гастрономията и виното... и едно любимо съчетание на храна и вино.
Мечтаем за повече места, които да развиват гастрономията и винената култура в страната, защото има защо :) За съчетание: паста Болонезе и 2-3 годишен рубин, отлежавал в дъбови бъчви.

Юлия Костадинова

Главният редактор на Divino.bg ще представи на WiFo една особено любима за нея тема: съчетаването на виното и храната. Тази материя е просто необятна, така че Юлия, макар и с близо 20-годишен опит, не спира да опитва и открива очаквано или неочаквано добри комбинации и да анализира на какво се дължи хармонията. Защото принципи на съчетаване на храната и виното има, но всички те позволяват изключения…

Вижте и кратко интервю с Юлия:

Кои са най-големите предразсъдъци спрямо храната и/или виното в България?
Най-ужасният предразсъдък, с който се борим вече близо 20 години, откакто сме се посветили на виното у нас е този, че домашното вино е чисто и натурално, а купешкото съдържа химия и от него боли глава! За да не се отвличам само ще кажа: да ама не, понякога (често) е точно обратното!

Какво е за вас добра храна/добро вино? Може ли да бъде кауза?
Какво е добро вино или храна? Измерва се лесно и няма как да се объркате, защото храненето и пиенето са първосигнални, интуитивни и животоопределящи. Всичко, което е вкусно, е добро вино и храна, но кауза може би е твърде гръмко название. Предполагам отговорът е „да“, само че аз бих го свела повече до култура, а не до кауза.

Споделете една своя мечта, свързана с гастрономията и виното... и едно любимо съчетание на храна и вино.
Любимото ми съчетание е рокфор и Сотерн, а мечтата ми е да направя съвършен стек фиорентина.
 

от Меню Ноем. 2017
Коментари