Начало За нас Реклама Контакти

Кои са НОВИТЕ УСПЕЛИ микробизнеси в земеделието и храните

Снимка за Кои са НОВИТЕ УСПЕЛИ микробизнеси в земеделието и храните

След промяна на името след неоснователните претенции на родна медийна група конкурсът НОВИТЕ УСПЕЛИ обяви наградените микрокомпании в земеделския и F&B бизнес, които са започнали дейността си през 2016 година.

Конкурсът е в основата на първо по рода си проучване в България, което ще анализира стратегиите и тактиките на предприемачите при навлизането им на пазара. Резултатите от анкетата, чрез която се осъществи кандидатстването, се очаква да покажат как производителите печелят доверието на потребителите, като избягват анонимността на индустриалните производства и застават със своите лица и идеи до продуктите си, как успяват да се преборят с административните трудности и да изпълнят изискванията на регулациите в сектора.

Наградените в конкурса НОВИТЕ УСПЕЛИ:

Casa Kakau от Пловдив произвеждат bean to bar шоколади, като използат какаови зърна, внесени директно от малки ферми в Еквадор. Идеята на Ивалина и Иван Илчеви се зародила, след като решили да предложат на сина им шоколад. Липсата на подходящ за неговите хранителни алергии продукт, води до началото на семейния бизнес. Сега шоколадите на Casa Cacau се продават в повече от 60 места в страната.

 

Домашният хляб е лукс за повечето от нас, но в големите градове все повече места могат да осигурят в голяма степен това удоволствие на вкуса. От миналата година с тази задача в Бургас се е заел Дилян Димитров, като създава хлеБАРна. Хлябът тук е само с квас, сандвичите са любими на повечето клиентии, а питките с масло и сирене са, може би, най-популярното изделие. Плановете на Дилян са да създаде биодинамична градина към пекарната, да влага средства и време в обучението си и да предава знанията и уменията си на деца.

 

Черните и грациозни източнобалкански прасета, които живеят в дъбовите гори на Шуменска, Варненска и Бургаска област, нашумяха през годините и това се дължи, както на неуморните фермери, които ги отглеждат, така и на усилията на Радостина Донева, която от миналия декември е управител на Дружество Източнобалканска свиня. То е собственост на развъдната асоциация за породата и обдинява фермерите, като същевременно улеснява достъпът на забележителното с вкусовите си качества месо до пазара. Асоциацията кандидатста за защитено наименование за произход (ЗНП) за месото от източнобалканска свиня, добито в историческия ареал на породата и при спазване на традиционни норми за отглеждане на животните.

 

Полезната градска мода на занаятчийски пекарни вече се разпространява и из по-малки населени места. Така от лятото на миналата година в Костинброд работи Хлебопродавница на Мирослав Рангелов. Там той пече и продава различни видове хляб, като работи основно за стотина редовни клиенти. Разбира се, прави и печени закуски, а продукцията му не застоява по рафтовете.

 

Големият световен бум на крафт пивоварни за радост не подмина и България и това сега е един от най-бурните сектори на F&B бизнеса у нас. Пивоварна Ромбус е от новите компании, на малко повече от година, и се намира в Пазарджик. Семейното предприятие работи в най-различни стилове и дори използва домашни рецепти за своите бири.

 

Опитите за устойчив фермерски бизнес вече не са изключение и Доматената къща в село Кичево, Варненско потвърждава това твърдение. Фермата е семейна и предлага разнообразни зеленчуци и плодове, чието отглеждане е в процес на сертифициране за биологично. Голям плюс за бизнеса е, че се използват семена от собствено производство, вместо всяка година да се купуват нови. Малката площ от 3 дка обуславя и малкия оборот, който се реализира на място и с редовни участия на фермерски пазари. За съжаление Доматената къща изпитва трудности за разширяване на бизнеса си, тъй като банките смятат, че ограничения финансов резултат не е добра гаранция за кредитиране. Надяваме се, че скоро ще чуем добри новини от Кичево.

 

Независимо от административните трудности пред производството на домашно приготвена храна, някои ентусисати успяват да осъществят проектите си. Такъв е случаят с Veggiebox Handmade Healthy Food. Домашното сладкарско ателие предлага все по-търсените веган и безглутенови десерти, които могат да се намерят както в магазинчето в Монтана, така и да се поръчат онлайн. Използването на продукти с ясен произход и с възможно най-високо качество би трябвало в голяма степен да гарантира успехът на този малък бизнес.

 

Конкурсът НОВИТЕ УСПЕЛИ се организира за пръв път от LocalFood.bg с помощта на Slow Food в България и финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.  

от Меню Юни 2017
Коментари