Начало За нас Реклама Контакти

Когато киното срещна виното

Снимка за Когато киното срещна виното

На 7 март 2019 се открива официално 23-то издание на най-значимия и мащабен кинофестивал у нас, София Филм Фест. В богатата фестивална кинопрограма отново са включени филми за вино и кулинария в рубриката Кино Гурме, а Domaine Boyar за осма година е партньор на София Филм Фест и отново ще гарантира доброто настроение на зрителите с интересна селекция от филми, съчетани с качествени вина.

Кино с предизвикателни пътешествия и опияняващи истории, свързани с вкусове и аромати – това са най-важните компоненти в традицията, създадена през годините в партньорството между София Филм Фест и Domaine Boyar. Заглавията се подбират внимателно, вината – с усет и разбиране, а подходящото съчетание между тези компоненти ражда преживяването Кино Гурме, добре познато на публиката в София.

Рубриката Кино Гурме стартира през 2012 с великите Отбивки на Александър Пейн, Добра година на легендарния Ридли Скот (с Ръсел Кроу и Марийон Котиар), Един Пиаф: Живот в розово на Оливие Даан (за ролята си в който Котиар печели Оскар!), Средиземноморска диета на Хоакин Ористрей и увлекателния документален разказ Мондовино на Джонатан Носите.

През 2013 публиката се срещна с чаровната история Джули и Джулия на Нора Ефрон (с участието на Мерил Стрийп и Ейми Адамс), Покана за вечеря на Лоран Буник (с Даниел Отьой), класиката на Фатих Акин Храна за душата и документалните разкази на Рудолф Н. МакКлейн – Влюбени в мерлото и на Стефано Сардо Slow Food Story.

Селекцията на 2014 беше изключително богата – трогателният дебют на Ритеш Батра Кутия за храна (с индийските звезди Ирфан Кан и Нимрат Каур), Хубавата Марта на Сандра Нетелбек, Jadoo на Амит Гупта, както и документалните Правете хумус, не война на Тревър Греъм, Кулинарни престъпления на Александра Вал, посветен на движението Slow Food България и документалната творба на Тонислав Христов История за храната и душата, посрещнат с овации и награди на международни филмови форуми.

2015 изненада приятно зрителите с Пътуване до Италия на Майкъл Уинтърботъм, Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история на Юзо Асахара, екзотичния Перу знае: Кухнята като социално оръжие на Хесус М. Сантос, Шери и мистерията на Palo Cortado на Хосе Луис Лопес Линарес и прелюбопитния грузински киноразказ Люлката на виното на Мераб Кокочашвили.

В програмата на Кино Гурме през 2016 бяха включени Повелителят на кухнята на Джон Уелс (със страхотните Брадли Купър и Сиена Милър), класиката Кой убива великите готвачи на Европа? на Тед Кочев, Готвачи на турне на Андреа Гомес и Луис Гонсалес и ДНК на Перу на Ален Фурние.

През 2017 година в специалната селекция намериха място Андре – гласът на виното, представен лично от неговия автор Марк Челичеф, Виното на Приорат на Давид Фернандес де Кастро, На един черпак разстояние (с неповторимата Хелън Мирън) на майстора Ласе Халстрьом, както и Чарли и шоколадовата фабрика на Тим Бъртън.

И за да продължи завръщането към сладките изкушения, през 2018 показаха отново на голям екран още една творба на Халстрьом – Шоколад (с винаги чаровните Джони Деп и Жулиет Бинош), а също Пътят на виното на Николас Карерас, Пекарят на Офир Раул Грайзер, Богините на храната на Веран Фредиани и изключително впечатляващия Звезди Мишлен: Приказки от кухнята на Расмус Динесен.

И ето как, 8 години и 34 филма по-късно, дойде време за новите винени и кулинарни предизвикателства на 2019...

За да допълнят и тази година уникалната колекция от филми, в програмата на 23-я София Филм Фест са включени три нови филма. Първият от тях е Кралят на бюрека на режисьорката Орит Ориф Ронел, която лично ще представи на публиката своята документална творба на 9 март в кино Одеон от 18:30 часа. Втората прожекция на филма е в Културен център Г8 на 10 март от 16:45. Филмът разказва за възхода и падението на Алколомбри – българско семейство пекари, които заминават за Израел малко след основаването на държавата, където създават прочутата си пекарна за бюреци.

Най-добрият сомелиер на света е новата документална творба на Николас Карерас, която публиката ще може да види на 20 март в Дома на киното, от 20:30 часа и на 27 март в Културен център Г8 от 20:15. Този документален филм улавя човешкото преживяване по време на надпреварата между най-добрите сомелиери в света, които в рамките на 3 дни трябва да демонстрират резултатите от труда през целия им живот – престижното световно състезание за сомелиери се провежда на всеки три години и излъчва най-добрия в света.

Хаен: Върджин & Екстра е нов документален филм на посветения в кулинарното майсторство Хосе Луис Лопес Линарес, който ще може да бъде видян на 26 март в Дома на киното от 18:30 часа и на 28 март в Културен център Г8 от 18:15. Разказът е за началото на нашия век, когато в провинция Хаен избухва революция – оказва се, че от най-емблематичния им сорт маслини пикуал, който исторически винаги е бил подценяван, може да се произвежда най-добрият зехтин екстра върджин в света. Филмът запознава зрителите и със скритата красота на една от най-малко познатите провинции на Испания.

А каква е специалната селекция от вина, които Domainе Boyar  ще представи на публиката през 2019?

Тази година фокусът на дегустациите ще бъде върху вината от обновената супер успешна серия Quantum, която е носител на над 50 от най-престижните световни винени отличия, както и селекция от интересни вина от вносното портфолио на Domaine Boyar.

Не пропускайте традицията за съчетаване на стойностно КИНО с великолепно ВИНО в програмата на 23-я София Филм Фест! 

Март 2019
Коментари