Кино и вино в Грейп Сентрал

Виненият бар Грейп Сентрал ще бъде домакин на вечеря с прожекция на филм от София филм фест, която ще ви потопи във вино, кино и храна. Ще бъде показан изключително силния документален филм „Перу знае: кухнята като социално оръжие“ (2012) на режисьора Хесус М. Сантос, а по време на прожекцията ще се опитва перуанска кухня и ще се пие вино от Домейн Бойар.
Меню:
- Емпанадас с телешко, стафиди и кедрови ядки
- Зелена салата с картофи и три вида традиционни дресинги: унайкана, окопа и криольо
- Крокети от боб, киноа и ориз с пържено яйце
- Севиче с филе от лаврак
- Яхния от телешко шкембе
Десерт:
- Бонбони от червен боб с киноа, анасон и карамфил
Вино:
Вината от серията "Deja vu?" на Домейн Бойар: совиньон блан, розе от марселан и мерло (две от вината бяха отличени със сребърни медали на наскоро приключилите Vinalies Internationales 2015 в Париж).
За филма:
Най-уважаваният испански готвач в света - Феран Адриа и най-влиятелният готвач в Латинска Америка днес – Гастон Акурио потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня. Филмът е резултат от това пътуване – вълнуващо доказателство за начина, по който перуанската кухня е открила идеалната рецепта за социално и икономическо развитие. Храната в Перу се превръща в двигател на промяна - машина, която създава производители, готвачи, предприемачи, ресторантьори и потребители. Днес над осемдесет хиляди млади перуанци са избрали да учат гастрономия, вместо да играят футбол... Това е само част от разрастващата се в Латинска Америка тенденция, която превръща гастрономията в едно от най-големите предимства на региона.
Феран Адриа и Гастон Акурио обикалят пазарите и кухните на Перу, земеделските и рибарските райони, крайбрежието, планините и Амазония – всички тези места, съкровищница на световното биоразнообразие, се превръщат в герои на кулинарно-пътешественическия и социален филм, в който двама от най-влиятелните хора в съвременния кулинарен свят търсят корените на великолепната перуанска кухня и нейния потенциал да променя живота на хората.
Дата: 28.03.2015, събота
Начален час: 19.00 ч. (прожекцията започва точно в 19.30 ч.)
Цена за вечерята и прожекцията: 36 лева
Билети на място, в Грейп Сентрал - ул. Цар Самуил 45, тел. 0889 820 444
Филмът „Перу знае: кухнята като социално оръжие“ ще има и редовна прожекция в рамките на София филм фест, на 26 март от 20:30 часа в Дом на киното.