Начало За нас Реклама Контакти

Според съвременните схващания храната трябва не само да задоволява нуждите на организма от енергия и хранителни вещества, но трябва да има и профилактична насоченост. Затова храненето трябва да бъде здравословно, балансирано и адекватно на енергийните ни потребности. В България в зависимост от степента на физическа активност за мъжете те варират от 2580 ккал до 3270 ккал на ден, а при жените са от 1990 ккал до 2520 ккал на ден. Повечето от нас обаче не приемаме адекватното количество храна и се храним или недостатъчно или повече от необходимото. И в двата случая това се отразява на здравето ни.

Все пак много по-често се наблюдава прием на повече храна, чиято енергия не можем да изгорим и тя се насочва към натрупване на излишна мастна маса. По този елементарен начин се обяснява наднорменото тегло и затлъстяването при хронично преяждане. Но как да изчислим колко е адекватният за нас енергиен внос? И необходимо ли е да броим калориите си всеки ден от страх да не напълнеем?

Разбира се, че това не е възможно. Но ако фигурата ви отговаря на изискванията за нормално телесно тегло и сте здрави и енергични, вие не се нуждаете от някакви специфични диети, а просто трябва да спазвате няколко правила:

- Хранете се редовно – 4 до 5 пъти на ден, като задължително не пропускате закуската.

- Хранете се разнообразно. Включвайте всички групи храни в седмичното си меню – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, ядки, варива, тестени пълнозърнести храни и дори сладкиши, но от време на време.

- Хранете се балансирано, като постигате енергийно и продуктово равновесие, както и такова на хранителните вещества.

- Спазвайте правилна технологична обработка на храните – предимно варене, печене и на пара. Избягвайте пържени и панирани храни.

- Избягвайте полуфабрикати, те съдържат голямо количество синтетични химични вещества, които, освен че могат да бъдат канцерогенни, променят редица метаболитни реакции в човешкия организъм.

- Спортувайте редовно – поне 2 пъти в седмицата.

Но винаги има моменти, когато се налага да нарушаваме тези изисквания, като най-често това се случва по време на празниците. Особено „опасни“ са коледните и новогодишните, последвани от дълга поредица именни дни. Разбира се, празниците са хубаво преживяване, откъсване от монотонното ежедневие, насищане с положителни емоции, но те крият рискове от преяждане и злоупотреба с алкохол пред целодневно подредените трапези.

Най-доброто, което можем да направим, е да се контролираме пред вкусотиите на масата, но това не винаги е възможно. Често се случва да натоварваме организма ни с храна повече от необходимото, а е възможно и наддаване на 1-2 килограма. Ето защо може да ни е полезно да научим няколко съвета за възстановяване на организма след преяждане. Добре е да ги спазваме по време на периода на разтоварване, който трае 1-2 седмици и в никакъв случай не трябва да бъде гладуване.

В този период много важно е редовното хранене – 4 до 5 пъти на ден поддържат метаболизма в перфектно състояние.

Организмът след прехранване е претоварен с токсини, получени от преработката на повече храна. Освобождаването от тях става чрез много течности, предимно вода. От една страна тя е среда за обезвреждането им, а от друга – спомага за отделянето им чрез бъбреците. Освен това редовният прием на вода, потиска в известна степен чувството на глад. Най-добре е да се пие минерална или изворна, а също билков чай или прясно изцедени сокове, тъй като те съдържат и антиоксиданти, които участват в неутрализирането на токсините.

Добре е в този период на разтоварване на организма, да се консумират предимно плодове и зеленчуци, поради високото съдържание на витамини и минерали, които действат благоприятно на възстановителните сили на организма. Подходящи са лесноусвоимите белтъци от мляко и млечни продукти, както и постна риба. Добре е сирената да се обезсоляват и да се използва сол с намалено съдържание на натрий. От тестените храни да се избягва хлябът на вечеря, ако е невъзможно – да се включи пълнозърнест хляб с много фибри, които поддържат добра перисталтика с бързо елиминиране на нежеланите продукти от обмяната на веществата. В този период трябва да избягваме напитки с кофеин, алкохол и мазни храни, които натоварват черния дроб и бъбреците. Всички консервирани храни, салами, полуфабрикати са нежелани по време на очистването на организма. Трябва да обърнем внимание и на обработката на храните – варено, печено, на пара са предпочитани методи. Пърженото и панираното съдържат канцерогени и други токсични вещества, получени при високата температура.

В някои случаи е добре да включим 1 до 2 разтоварителни дни в седмицата, когато консумираме само ограничено количество плодове или зеленчуци с 1 кофичка кисело мляко на ден. Но не трябва да се прекалява – повече от 2 разтоварителни дни на седмица може да доведат до дефицитни състояния и нежелани промени в метаболизма.

Трябва да сме внимателни по време на празничните дни, но ако въпреки това прекалим, много важни са първите 2 седмици на детоксикация. И както виждаме, основните препоръки за здравословно хранене не се различават съществено от разтоварителния режим след преяждане. Това означава, че профилактиката със спазване на един балансиран хранителен режим ни гарантира добро здраве с оптимална работоспособност и отлично качество на живот.

от д-р Росица Попова Ян. 2013
Коментари