Начало За нас Реклама Контакти

Какво ще предложат Балканите на Terra Madre Salone del Gusto 2018

Снимка за Какво ще предложат Балканите на Terra Madre Salone del Gusto 2018

Делегация от около 200 души от Балканския полуостров ще участва в най-важното международно събитие, посветено на кулинарната култура.

От 20 до 24 септември 2018 г. в Торино, Италия ще се проведе 12-то издание на  глобалния форум Terra Madre Salone del Gusto, организиран от Slow Food съвместно с регион Пиемонт и община Торино. В събитието ще участват над 5000 делегати от 140 държави, над 800 изложители, 300 президиума на Слоу Фуд и 500 хранителни общности от мрежата Тера Мадре.

В делегациите на Слоу Фуд от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора ще участват земеделски производители, академични преподаватели, готвачи, активисти, членове на младежката мрежа на Слоу Фуд (SFYN) и студенти, които ще споделят познанията и експертния си опит по време на многобройните събития в рамките на този 5-дневен форум.

Храна за промяна (Food for change) е водещата тема на 12-то издание на събитието, като тази година акцентът е върху хората и промяната, към която всеки може да допринесе.

На международния пазар, разположен в изложбените центрове Lingotto Fiere и Oval, ще бъдат представени редица местни продукти от Балканския полуостров. От Албания посетителите ще могат да опитат и закупят сладка от Пърмет - президиум на Слоу Фуд, студено пресовано маслиново масло от Елбасан и мед, произведен в отдалечения високопланински район Келменд; от Босна и Херцеговина — сладко от сини сливи пожегаца (президиум на Слоу Фуд), боб поляк u стар сорт царевица от град Дубица.

На пазара ще бъдат представени и всичките шест български президиума на Слоу Фуд:

 

 

Ще има и гръцки щанд с традиционни продукти от егейския остров Икария, сред които етеричното масло от Загари и плодови сладка. Сред участниците ще са представители и на четири президиума на Слоу Фуд от Македония: червени чушки от Буково, пчелен мед от македонска пчела Apis melifera macedonicaгрозде от сорта станушина и сладко от диви смокини. На съвместния щанд на Организацията по прехрана и земеделие на ООН и Черна гора ще може да се опитат продукти, които кандидатстват за наименования за произход включително мед, брашна, шунка и студено пресован зехтин. На румънския щанд ще бъдат представени петима производители, избрани от Слоу Фуд по проекта „Инициатива за фермерство“. Сред продуктите са мекото сирене от овче мляко брънза де Бурдуф, пчелен мед милефиори, палинка, студено пресовано масло от семена, произведено в района на град Турда, свине от породата базна (президиум на „Слоу Фуд“) и сладка от саксонските села в Румъния (президиум на „Слоу Фуд“). От Сърбия наред с плодовите сладка и ракия ще има и щанд, посветен на хранителната общност на малките производители от Велика Плана — село в равнината на р. Велика Морава, което много активно популяризира кулинарните си традиции. Делегатите от Турция ще представят оцет от земеделския пазар в Шиле, тархана от пазара във Фоча, двузърнестия лимец кавълджа и зехтин от диви маслини от характерните терени на възвишенията Махал близо до Измир.

 

 
В рамките на международния пазар ще бъде обособена зона, посветена на „Кухните на Тера Мадре“, където майстор-готвачи от четири континента ще приготвят автентични ястия с продукти от техните страни. В тази зона посетителите ще вкусят традиционни гозби от Албания, Македония и Хърватия.
 
Тази година в сърцето на Тера Мадре Салоне дел Густо ще бъдат тематичните зони #foodforchange, за които Слоу Фуд избра пет основни теми:
 • Бавно месо

Ето и събитията в тези зони, в които ще участват делегати от Балканския полуостров:
 
Дегустационният семинар Посевно секирче от Балканите до Южна Италия ще бъде посветен на посевното секирче Lathyrus sativus, рядко използвано и слабо познато бобово растение, което в древността е представлявало основата на селското стопанство в редица райони на Балканския полуостров, Централна и Южна Италия. Посетителите ще научат истории от няколко местни общности, които поддържат тази традиция жива.
 
По време на дегустационния семинар Черното се завръща — традиционни породи свине ще бъдат преоткрити древни породи като българската източнобалканска свиня и румънската порода прасета базна. На събитието ще присъстват Лючиан Гилгор Скумпу, производител на породата свине базна и Радостина Донева от хранителната общност на производителите на източнобалканска свиня.
 
Старият сорт царевица от Дубица ще бъде сред акцентите в дегустационния семинар Древната царевица на Босна. Шеф Нихад Мамеледиджа Нихад от ресторанта на хотел Marriott в Мостар ще приготви на място традиционни ястия заедно с шеф Алтън Пренга от Албания и членове на сдружението на майстор-готвачите на Слоу Фуд в Албания.
 
Шеф Георги Бойковски ще приготви различни форми на кисело мляко от български породи само по време на дегустационния семинар Млечни култури от Изтока. Гостите ще научат, че ферментиралото мляко е неизменен елемент от кулинарната и културната история на държавите от Източна Европа.
 
Хърватският сладкиш мантала  от Съкровищница на вкусове ще бъде сред акцентите на форума Алтернативни сладкиши. Типичен за целия район на Дубровник, Хърватия, този кекс с гроздова шира традиционно се приготвя за коледните празници.
 
Форумът, посветен на малките производители и големите дистрибутори, ще покаже успешни инициативи за подкрепа на малки производители. Сред примерите е сътрудничеството на Metro с малки ферми в България.
 
По време на Срещата на върха за фермерските пазари с едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на Гюл Гиришмен, основател на фермерски пазар във Фоча, която почина след дълга битка с болестта. Пазарите на Земята са световна мрежа от земеделски пазари, които следват философията на Слоу Фуд: Благодарение на упоритата работа на Гюл пазара на Фоча стана първият фермерски пазар вТурция, където се популяризират местното земеделско наследство.

 


Гюл Гиришмен на пазара във Фоча, Турция

Септ. 2018
Коментари