Начало За нас Реклама Контакти

Какво да пием през лятото, когато сме жадни

Снимка за Какво да пием през лятото, когато сме жадни

Жаждата може да бъде неприятна, дори мъчителна, но всъщност тя е адаптивен отговор на организма. Когато водата в кръвната плазма намалее и осмоларитетът ѝ се увеличи (или образно казано кръвта се сгъсти) се дразнят различни рецептори и се активира центърът на жаждата, който се намира в хипоталамуса. Следствието от всичко това е определена поведенческа реакция – намиране и изпиване на вода, чиято крайна цел е възстановяването на хомеостазата – динамичното равновесие, което се запазва в нашия организъм, независимо от условията, на които сме изложени. Жаждата не е приоритет само на летния сезон, но все пак напомня за себе си по-често, когато е горещо поради загубата на вода при потене.

Или ако трябва да обобщя жаждата не е нещо, на което трябва да се противопоставяме, или нещо, което трябва да надхитрим. Тя трябва да бъде утолена.

Пийте повече вода

Звучи някак си много просто и логично, но когато нещо липсва трябва да си добавим повече от него. И в случая това е водата – съединението, което съставлява около 60% от възрастния организъм. Тя е навсякъде – в цитоплазмата на клетките, във веществото между тях, в телесните кухини. Съдържанието и в човешкият мозък е около 80%. В нея протичат химичните реакции, чрез нея се изхвърлят токсините.

Чешмяна, ...

Водата, която пием, може да е съвсем обикновена – от водопровода. И това изобщо не е лош вариант, защото тази вода ежедневно се изследва в центровете на РЗИ (Районна здравна инспекция) и при установени отклонения се уведомява населението и ако е необходимо се прекратява водоподаването. И за съжаление с това и с широката ѝ достъпност се изчерпват нейните предимства. А и не във всеки град водата от чешмите е достатъчно пивка.

изворна, ...

Някой любители на естествените неща предпочитат изворна вода. Ако обаче сте на разходка в планината и пиете направо от изворче, което не е каптирано, има опасност от зараза. Бутилираната изворна вода е пречистена и дезинфекцирана (най-често чрез озониране, понякога и с облъчване с ултравиолетов лъчи), но съдържа консерванти. Ако сте си наливали вода от планинска чешма, знаете, че тя започва да се разваля след няколко часа, а бутилираната трябва да трае няколко дни и дори седмици, за да бъде нормално реализирана. И все пак ако сте фенове на изворната вода, изберете тази, на чийто етикет е отбелязано, че може да се използва от малки деца и бебета, защото консервантите в нея са най-безопасни.

или минерална

Широка гражданственост има фактът, че минералните води са полезни. Това, което ги отличава от обикновената вода е наличието в тях на различни йони (и в различни съотношения, разбира се) – хидрогенкарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, литиеви, флуорни, йодни, бромни, железни или на разтворени газове – въглероден диоксид и серен диоксид. Някои минерални води съдържат и радиоактивни елементи. Високата концентрация на последните ги прави негодни за пиене.

Стандартният съвет към любителите на минерални води е да ги редуват включително и с чешмяна или изворна вода, защото в противен случай се получава свръхприем на някои йони и евентуално недостиг на други. Но ако наистина търсите лечебен или укрепващ здравето ефект от минералната вода, режимът на приложението ѝ трябва да бъде определен от компетентен специалист в зависимост от нуждите ви.

Чай

На пръв поглед може да прозвучи странно, но топлият чай през лятото утолява жаждата по-добре от водата. Топлината, която добавя чаша чай към телесната ни температура е съвсем малка в сравнение с топлинната енергия, която се отделя при метаболитните процеси в организма и служи за поддържането на телесната ни температура. Ако сте избрали той да бъде вашият съюзник в борбата с летните жеги, е важно:
- да не го подслаждате. В противен случай увеличавате риска от кариес и отнемате хубавия вкус и аромат.
- да не използвате няколко пъти едни и същи пакетчета или чай и да бъдете придирчиви към качеството им.
- да дадете превес на билковия и плодовия чай.

Може би най-хубавият домашен чай се прави от билките, които лично сте набрали по време на разходка в планината. Лятото е правилният сезон за целта, а аромат на изсушените растения му ще ви напомня за някое чудесно преживяване, но трябва да бъдете уверени в разпознаването им, защото в гората има и отровни. Подправките, които растат в градината – например мента или босилек, също могат да се използват за приготвяне на чай. Маточината е чудесен избор заради свежия си лимонов вкус. Истинският чай, независимо черен или зелен, съдържа теофилин и кофеин - алкалоиди, които свиват кръвоносните съдове. По този начин се влошава терморегулацията и се повишава артериалното налягане. Затова правилото, че не бива да се прекалява с него, важи през лятото с още по-голяма сила.

Айран

Айранът освен полезно и освежаващо питие е и интересен казус по отношение на правописа (айран или айрян), произхода и традиционната рецепта. Според стандарта за производители, изготвен от Министерство на земеделието и храните: „наименованието „айран“ се използва за течен млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация, с добавка на вода под 50% и с добавена сол и съдържание на сол около 0,8%. Това, което най-често си приготвяме в домашни условия, представлява добре разбъркана смес от равни части кисело мляко и вода. Колкото повече пяна има айранът, толкова по-атрактивен вид придобива. Не бързайте да му добавяте сол. Истинското кисело мляко има своя естествена соленост и богат вкус.

Айранът утолява жаждата за по-продължително време в сравнение с водата благодарение на съдържащите се в него белтъчини и соли. Те се усвояват от организма заедно с водата и я задържат по-продължително в кръвоносните съдове. Ако се изпие голямо количество вода, значителна част от нея се изхвърля през бъбреците, защото организмът се стреми да запази своето динамично равновесие и не позволява да се наруши съотношението между вода, соли и протеини в кръвната плазма. Доставяйки едновременно и трите компонента, резорбираният айран по-дълго остава в кръвообращението. Затова е полезен и за хора с ниско артериално налягане. Освен това е източник на витамин Д и калций, които са важни за борбата с остеопорозата, на ненаситени мастни киселини и на пробиотици. И на енергия, особено ако използвате пълномаслено кисело мляко.

Жаждата като симптом

В началото на статията описах жаждата като адаптивна реакция, но в заключение искам да спомена, че в някои случаи тя може да бъде симптом на дехидратация или резултат от различни заболяване – например топлинен удар, захарен диабет, безвкусен диабет, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на бъбреците, на надбъбречната жлеза или предозиране на диуретици. Когато жаждата продължава въпреки достатъчния прием на течности и се съпътства от други оплаквания, най-добре потърсете помощ и съвет от лекар. 

от д-р Весела Георгиева Авг. 2016
Коментари