Начало За нас Реклама Контакти

Как да съхраним хляба у дома

Снимка за Как да съхраним хляба у дома

Истината е, че хлябът е във върховната си форма непосредствено след като се извади от фурната. В момента, в който самунът започне бавно да се охлажда, качествата му започват да се влошават. Затова, ако печете хляб у дома, винаги е добре да предвидите той да бъде изяден, докато е най-вкусен. Това невинаги е възможно, затова съветите за съхранение са добре дошли. Те спокойно може да се прилагат и за хляб от магазина или от близката пекарна.

Защо хлябът се разваля?

Виновниците са двама. Първият е химическата промяна, която настъпва с нишестето, когато температурата започне да спада. То започва да кристализира и да освобождава влагата, която дотогава е задържало. Втората причина е изпарението, което се увеличава при досега на хляба с движещ се въздух.

Хлябът и хладилникът

Кристализирането на нишестето става по-бързо при ниски температури, затова хладилникът и хлябът не се разбират добре. Единственото предимство е забавянето на евентуално мухлясване.

Хлябът и фризерът

Тук положението е съвсем друго. Отрицателните температури възпрепятстват промяната на нишестето и задържат състоянието на хляба стабилно. Разбира се, най-добре е хлябът да се замрази веднага след като се изпече и охлади, както и да се изяде веднага след като се размрази, но това не винаги е възможно. Важно е да се съхранява във фризера в полиетиленов плик и по възможност нарязан на филии.

Съхраняване на хляб на стайна температура

Това е най-подходящата среда за запазване на добра структура на средата ии коричката на хляба. Затоа обаче трябва да предпазите самуна от досег с въздуха, защото, както е написано по-горе, това води до загуба на влага. Това става най-лесно с увиване. Правилата са:

 • плътен полетиленов плик за хлябове с мека коричка т.е. тези от магазина;
 • хартиена кесия за хлябове с плътна твърда коричка.

Освежаване на хляба

Най-лесният начин за частично възстановяване на леко остарял хляб е загряването му във фурната за няколко минути. 

от Меню Ян. 2015
Коментари