Начало За нас Реклама Контакти

Как да се храним, без да вредим

Снимка за Как да се храним, без да вредим

Всеки път когато се храним, можем да намаляваме своето въздействие върху климата и околната среда. Глобалното движение Slow Food в кампанията Menu for Change обобщава част от потресаващата информация за влиянието на най-обикновени човешки дейности върху природата и споделя лесноизпълними съвети, защото всеки може да е част от промяната.

Когато пазарувате храна

yes Направете списък, преди да излезете, за да намалите изхвърлената по-късно храна и импулсивните покупки. Една трета от произведената храна се изхвърля. Това става във фермата, по време на транспортирането, у дома, в училищата, на работа, в ресторантите. Храна се изхвърля, защото не е продадена, но и още преди да се продаде. Освен това се изхвърля и неизядена храна, такава, която се разваля, или пък остава по чиниите. 1 300 000 000 тона е изхвърлената храна всяка година и тя е достатъчна да се изхранят поне 4 пъти всичките 800 000 000 гладуващи по света. Освен това за производството и без нужда са отделени 3 300 000 000 тона парникови газове.

yes Опитайте да разнообразите продуктите, които купувате: биоразнообразието намалява отрицателните ефекти върху климата. 75% от храната по света зависи от 12 вида растения и 5 вида животни. Пшеницата, оризът, захарта и царевицата дават над 60% от калориите, които консумираме. Биологичното разнообразие е в опасност: стандартизирана хранителна система като нашата е неспособна да се адаптира към климатичните промени. Биоразнообразието е в основата на хранителната сигурност: с помощта на многобройните растителни и животински разновидности може да се увеличат производствените количества, като същевременно се поддържат екосистемите и се осигурява възможност за разнообразна храна в случай на глобална промяна на климата.

yes Не съдете за храната според вида ѝ. Усуканият морков и ябълката с неправилна форма са не по-малко вкусни, хранителни и полезни за здравето, така че не изисквайте на всяка цена най-добре изглеждащите плодове и зеленчуци.

yes Търсете сезонни храни. Извънсезонните продукти са пропътували големи разстояние, за да стигнат до вас. Обрани са рано и са държани дълго време в хладилник, така че нито ароматът, нито вкусът им, нито съдържанието на хранителни вещества са същите като при естествено узрелите плодове и зеленчуци. А консумацията на риба по време на размножителния ѝ период може да доведе до нарушаване на равновесието в морските екоситеми.

yes Купувайте местна храна: тя пътува по-малко. Много продукти са отгледани в далечни места и колкото по-дълго се транспортират, толкова повече увеличават замърсяването. Освен това се използват и повече горива и енергия за съхранението и опаковането им. Изчислено е, че средното разстояние, което е пропътувало едно ястие е 2415 км! Когато избираме местна продукция, съкращаваме веригата на разпространение на храната, но също така се храним по-вкусно, по-полезно и с по-малък отпечатък върху околната среда. А освен това, ако пазаруваме направо от фермерите, се запознаваме с нови хора и опознаваме мястото, в което живеем.

yes Търсете неопаковани храни и използвайте собствени пазарски торби. Повечето опаковки са направени от трудни за повторна обработка материали и директно се натрупват около нас.

yes Избирайте продукти от устойчиви ферми и устойчиво рибарство. Доминиращата хранителна система, основана на монокултурите, интензивното животновъдство и използването в големи мащаби на химикали и фосилни горива, има за цел високи добиви и печалби. Така тя създава сериозни последствия като отделяне на въглероден диоксид, загуба на биоразнообразие, деградация на почвата и замърсяване. Устойчивото земеделие е производство на храна, което използва селскостопански техники, съхраняващи околната среда, здравето ни, общностите, следва ритъма на сезоните и уважава добруването на животните. Това означава, че е по-добре да ядем по-дребни риби като скумрия, хамсия и сардини, а не риба меч, риба тон и сьомга, а също не трябва да избираме и риби от ферми или от другия край на света.

yes Проверявайте датата на годност и купувайте само това, което наистина ви трябва. Важно е, да се научим да управляваме по-добре храната си, особено ако тя прясна и нетрайна.

В кухнята

yes Гответе повече – така може да изберете да се храните с продукти, за които знаете откъде са.

yes Редовно проверявайте какво има в хладилника ви – каквото е в него, трябва да бъде изядено. Хладилникът не е ковчег.

yes „Най-добър до…“ не означава, че храната трябва да бъде изхвърлена на следващия ден.

yes Рециклирайте повече и изхвърляйте по-малко: използвайте по-пълноценно храната си и използвайте остатъците, за да създадете нови ястия.

yes Съхранявайте добре храната: тя може да издържи по-дълго в плътно затворени кутии, бутилки и буркани или във фризера.

yes Не подценявайте остатъците от подготовката на зеленчуците за готвене: обелките и стъблата съдържат много хранителни вещества, а блендерът може да прави чудеса.

yes Компостирайте: винаги отделяйте биологичните отпадъци от останалите.и правете собствен компост, който да ползвате в градината си, колкото и малка да е тя.

yes Уважавайте всяка капка вода и използвайте умерено водата. Накиснете плодовете и зеленчуците в разтвор на сода за хляб, а не ги мийте под течаща вода. Ограничете използването на бутилки направени от PET (полиетилен терафталат): за производството им се използва почти половината от водата, която е налята в тях. Ако разполагате с открито пространство, събирайте дъждовна вода и поливайте с нея.

На масатa

yes Яжте по-малко месо, но по-качествено. От всички хранителни продукти, производството на месо има най-голямо въздействие върху климата и околната среда. Ако всяко семейство купува 30% по-малко месо и само от местни, екстензивни ферми, то отделеният въглероден диоксид ще намалее с един тон на година. Възрастен човек се нуждае от половин килограм месо на седмица, като в това количество се включва и белите и преработените меса. Не забравяйте и дреболиите и по-непопулярните разфасовки, които се готвят лесно, по-евтини са и са много вкусни. В крайна сметка, ако ядем само филе, какво се случва с останалите части на животното.

yes Избягвайте риба от интензивни ферми. Не само месото идва от такива. Тропическите скариди, сьомга, акули, сомови риби и други видове се отглеждат в претъпкани заграждения, дават им се антибиотици и се хранят с преработена храна. Тези ферми вредят много на околната среда и предлагат риба с непълноценни хранителни качества.

yes Говорете с други хора по тези теми и споделяйте как всеки може да намали своя отпечатък върху климата и околната среда.
 

На 11 декември от 19 часа Slow Food в България и Grape Central ще ви дадат възможността да споделите загрижеността си за природата със сродни души и умове по време на вечерята, посветена на Деня на Майката Земя  - рожденния ден на Slow Food.

Още информация за Вкусовете на земята - вечеря със Slow Food в Grape Central
 

от Меню Дек. 2017
Коментари