Начало За нас Реклама Контакти

Ивайловград отново почете кулинарните традиции

Снимка за Ивайловград отново почете кулинарните традиции

Фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия“ събра за седми пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград.

Двучасовата обиколка по щандовете срещна с журито на фестивала, водено от Андре Токев, с многообразието на южната кулинария – гювеч от речна риба, охлюви с ориз, традиционната за региона кокошка с булгур, разнообразни разядки, зелници и баници, сладка от смокини и бадеми, сладкиши с нар и фурми, сусамов тахан. Майсторското чеверме, ароматната смокинова ракия, ястията на гостите от Франция, Гърция и Турция създадоха колорит и интернационален дух на празника.
 


 

В края на деня, на специална церемония журито отличи победителите в 11 категории, в които освен кулинарията присъстваха награди за традиционните занаяти и съвременното изкуство. Наградата за цялостно представяне отиде в село Свирачи, за обредно тестено изделие в село Гугутка, а наградата за традиционно ястие остана за село Орешино и гювеча със зарзават и мряна риба на неговите представители. Наградата за най-иновативен продукт стана притежание на гостите от Куртово Конаре за тяхната лютеница от зелени домати, а наградата на шеф Андре Токев и МЕТРО получи домашното крема сирене от село Бялополяне, Ивайловградско.

Според кмета на Ивайловград, Диана Овчарова, празникът на кулинарното наследство на Тракия е емблема на Ивайловград, която заедно с красивата природа, южните плодове, археологическите забележителности като античната Вила Армира, крепостта Лютица, църквата „Свети Константин и Елена“ в Долно Луково привличат все повече туристи, а отвореният преди години граничен пункт със съседна Гърция отдавна е превърнал гостите от съседната община Кипринос в постоянни жители на Ивайловградско и региона.

Десетки рецепти от цяла България са вече част от конкурса „Кулинарното наследство на България“

Продължава кулинарната експедиция на МЕТРО България и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа Агора, Университет по хранителни технологии и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които в партньорство с МЕНЮ и DiVino, преоткриват автентични рецепти на български ястия.

Десетки рецепти от цяла България пристигат през формуляра на кампанията, която е част от националния календар на Европейска година на културното наследство 2018.

Особено интересни са предложенията от българските читалища, които активно участват в конкурса. Сред тях са рецептите за пръскана халва с петмез на читалище „Развитие 1878“, от село Дълбоки, област Стара Загора; черненската мамалига на читалище „Васил Йорданов 1942“ от село Нова Черна, Тутраканско, великденски печен пуяк по геренски на читалище „Развитие 1904“, квартал Въбел, Търговище и много други.

„Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да върнат на българската трапеза автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. В конкурса могат да участват всички любители на българската кулинария, готвачи и изследователи, български читалища и организатори на кулинарни фестивали от цялата страна.

За да се включат в конкурса, участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности.

Водач на кампанията "Кулинарното наследство на България" е най-популярният български готвач Андре Токев, който е посветил повече от 20 години от професионалната си кариера в търсене, запазване и популяризиране на автентични български храни и рецепти.


 

Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури, ще участват в уникален видео сериал с шеф Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Специални награди са предвидени и за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организатори на кулинарни фестивали от цялата страна - читалища, общини, неправителствени организации.

Рецепти за конкурса може да се изпращат до 30 септември чрез формуляра на конкурса. Един от всички участници ще спечели и едноседмична почивка в хотел "Пампорово", а други двама ще получат ваучери за по 500 лева за пазаруване в магазините на МЕТРО. Пет ваучера за вечеря за двама в ресторант Андре, допълват наградния фонд. Конкурсът е отворен и за български граждани, живеещи извън пределите на страната.
 

Септ. 2018
Коментари