Начало За нас Реклама Контакти

Йоана Петрова създаде книга за ароматни печива и своя живот

Снимка за Йоана Петрова създаде книга за ароматни печива и своя живот

Наскоро гледах филм, в който една от водещите фрази беше „Храната е спомени.“ Току-що бях завършил редактирането на книгата, с която след малко ще ви запозная, и синхронът между двете събития ми подейства силно и жизнеутвърждаващо. Наистина храната не е само физическа необходимост – тя е и памет, емоции и усещания. Всичко това ще преживеете с най-новата готварска книга, създадена от Йоана Петрова и издадена от Gourmet Publishing.

Аромати от сърцето на дома е първата книга на Йоана. За мнозина авторката и работата ѝ нямат нужда от представяне, но за всички останали нека кажа, че тя е създател на вероятно най-популярния български кулинарен блог Кулинарно – в кухнята с Йоана, който се развива вече седма година, Йоана е и професионален пекар и преподавател в Кулинарно училище Меню.

Идеята за книгата идва с напредването на блога, когато събирането на рецептите и отпечатването им изглежда естествена следваща крачка. Но за Йоана този път е твърде лесен и тя решава да сътвори съвсем нови рецепти, обединени около пълнозърнестите брашна, с които работи постоянно, както и около сезонността на храната. Работата по книгата започва в края на 2012 г., като всяка рецепта е напълно съобразена с годишното време и сезонните продукти на пазара.

Голямото предизвикателство всъщност е приготвянето на тестото с различни пълнозърнести брашна – пшенично, от спелта, от лимец. Понякога пресъздаването на традиционна рецепта, но с пълнозърнесто брашно, се оказва значително по-трудно от измислянето на съвсем ново печиво. Един пример: класическото многолистно тесто се приготвя чрез неколкократно сгъване и разточване, за да се получат слоеве, отделени с фино покритие от масло. При използването на пълнозърнесто брашно в този метод Йоана отначало минава през доста неуспешни опити – триците в брашното са тежки и не позволяват на пластовете да се разделят само от силата на отделящата се при печенето пара. Доста различни комбинации и пропорции от различни брашна са били нужни, за да открие верния начин, после пък се налага да го повтори няколко пъти за достоверност – изобщо „Аромати от сърцето на дома“ е плод на продължителна и упорита работа. Рецептите от книгата може да намерите само в нея - те не са публикувани в блога на Йоана, нито пък където и да е в интернет.

 

 

Ако оставим настрана чисто практическата полза от 80-те рецепти с пълнозърнесто брашно, книгата на Йоана е и своеобразен поглед към живота ѝ през една от най-важните години в него – тази, в която посреща сина си на този свят. Както самата тя признава, бременността ѝ е повлияла дори на предпочитаните вкусове – десертите в книгата са много по-малко сладки, отколкото обичайно предпочита.

„Аромати от сърцето на дома“ вече може да се купи от книжарниците и онлайн. Тя е като напълно самостоятелно разширение на блога на Йоана, защото действието и в двата случая се развива на едно и също място – в кухнята, в сърцето на дома, там където се създават спомените. 

Първото представяне на "Аромати от сърцето на дома" ще е на 26 март 2015 г. (четвъртък) от 18:30 часа в книжарница "Хеликон" на бул. "Патриарх Евтимий" 68 в София. Йоана, разбира се, ще е там и освен лично посвещение в книгата ще ви дари и възможността да опитате някои от вкусните печива от страниците ѝ като курабийки от лимец и спелта със сладко от рози и петифури с ядки и сушени плодове.

от Людмил Хайдутов Март 2015
Коментари