Начало За нас Реклама Контакти

Имаме победител на Bocuse d'Or България 2017

Снимка за Имаме победител на Bocuse d'Or България 2017

Шеф Никола Николов безапелационно спечели Bocuse d’Or България 2017, националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света, която се проведе на 9 ноември 2017, в рамките на СИХРЕ в Интер Експо Център София. Негов помощник в оспорваната и напрегната битка зад котлоните бе Христо Фильов от екипа на хотел Маринела София, а треньор – Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец.

Bocuse DOr, най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз, прилага принципите на големите спортни събития, за да създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите. Националната квалификация Bocuse DOr България се провежда на всеки две години в рамките на СИХРЕ. Състезанието открива пътя на българския кулинарен талант към световната сцена. 

Четири бяха участващите в състезанието отбори в тазгодишното издание. Призът за най-добър помощник готвач грабна младата Вероника Савчева, а втора награда получи шеф Петър Атанасов, главен готвач на ресторант Левента в Русе.

На изключително високо ниво беше както организацията от страна на Българската асоциация на професионалните готвачи, така и съставът на журито – негови членове бяха шестима шеф-готвачи с впечатляваща професионална биография: Ян Сминк от Холандия, участник и треньор в Bocuse d’Or, готвач в ресторант Librije с три звезди от Мишлен; Йонас Лундгрен от Швеция, носител на сребърно отличие от световния Bocuse d’Or, треньор на Швеция в състезанието, известен с ТВ програмите си за правилно здравословно хранене и фитнес; Анри Доно от Белгия, главен шеф-инструктор в Кулинарната академия HRC, с над 24 години професионален опит в по целия свят; Юг Бутен от Канада, шеф инструктор в Кулинарната академия HRC и шеф-готвач с богат международен и мултикултурен опит; Милен Панев, носител на множество титли от национални и международни състезания, треньор на българския отбор по време на кулинарната Олимпиада в Германия през 2016 в Ерфурт и Андре Токев, основател на Българска асоциация на професионалните готвачи, собственик на ресторант André и телевизионна знаменитост.

Победителят, наложил се с уменията си на Bocuse d’Or България 2017, е на 34 години, а вече има 17 години професионален опит, пет от които е работил с шеф Андре Токев. В момента шеф Николов работи в Evian Resort във Франция – луксозен хотелски, голф и спа комплекс. Той пристигнал в София едва в понеделник и имали само две денонощия за да тренират „на живо“ с асистента му и с треньора.

„Заложих на по-прости ястия и елементи, които познавам добре,“ сподели Никола Николов. „И все пак състезанието беше много трудно. До последно не знаех дали ще успеем. Тук и бързината е от огромно значение, а и визията…“

Задачата на състезателите беше всеки отбор да приготви предястие и основно ястие от висшата кухня с множество сложни елементи за 5 часа и 35 минути, по строго определен регламент и на базата на зададени предварително основни продукти – в случая балканска пъстърва „Морски дар“, цяла патица Legacy Brand, патешко магре и патешки дроб.

„Изискванията на Bocuse d’Or са за артистични и сложно изработени ястия“, каза още шеф Николов. „Вкусът е много важен, но и визията, както и работата по изработката, са от голямо значение. Ето, нашата пъстърва с карфиол, морков и земна ябълка звучи семпло, но например елементът земна ябълка е пюре от този кореноплоден зеленчук, с малки кубчета от него вътре, ядка американски орех, всичко увито във фини ленти от същата съставка… За мен тази победа е най-вече голяма отговорност, защото ще представям България на Bocuse d’Or Европа в Торино през юни 2018. А там конкуренцията е огромна. Трябва да направя нещо изключително.“

Състезанието Bocuse d’Or България 2017 се проведе в открити кухненски боксове, оборудвани по последна дума на професионалната кулинарна техника. За оборудването и продуктите заслугата е на генералните спонсори AVA-и METRO България.

Ноем. 2017
Коментари