Начало За нас Реклама Контакти

Не съм върл почитател на японската анимация, смятам ярката ѝ екпресивност за прекалена и не мога да следвам мислите, които феновете споделят чрез непрекъснат поток от термини във форуми и мрежи. Но една от неизбромите тематики на това съвременно изкуство ми допада много – храната.

 


Торико

 

Японците имат подчертано усещане за храненето и неминуемо то е намерило мястото си в немалко анимирани серии. Дали светът в тях е съвсем фантасмагоричен, както в 147-те епизода на Торико, или пък силно наподобява реалността няма значение – храната винаги е в центъра на сюжета. А той невинаги е превратен и интригуващ.

 

Шокугеки но Сома

 

Най-популярното в момента кулинарно аниме е Шокугеки но Сома. Действието се развива в днешно време в измислена кулинарна академия в Япония, където учениците се състезават, за да продължат да учат и за да станат един от десетте най-добри във випуска си. И това е. В продължение на 37 епизода главният герой Сома Юкихира участва в единоборства със съученици, преподаватели и главни готвачи и обикновено ги печели впечатляващо. Шокугеки но Сома е ечи аниме, т.е. сексуалните елементи не са му чужди, но в случая те са резултат от надхвърлящо очакванията удоволствие от храната. Фудгазъм (food + orgasm) е английският израз за това състояние и иначе невинните анимационни епизоди често кулминират така. Но между върховните множествени наслади човек може да научи за синергичното действие на инозиновата киселина от месото и глутаминовата в доматите, което се изразява в интензивен умами вкус, може да се запознае и с класически комбинации от подправки, характерни за различните кухни, но най-вече да разбере много за традиционната японска храна.

 

Шокугеки но Сома

 

Както обикновено се случва сериалът Шокугеки но Сома не е създаден самостоятелно. Предхожда го едноименнната манга, която започва да се издава през 2012 г., две години преди първия сезон на анимето. Стандартната практика за оживяване на комикс героите най-често наистина се осъществява с аниме, но в кулинарния жанр се доверяват и на живи актьори.

 

Кодоку но Гуруме (букв. гурме самота) е японски телевизионен сериал, чийто пети сезон беше излъчен през тази година, а мангата се издава вече 22 години. Протагонистът Горо Иногашира се занимава с внос на луксозни западни стоки и тази работа го кара непрекъснао да пътува, винаги сам, из Япония. Всеки епизод започва с малка история, в която блещука чувство за хумор, но важната част започва с глада на Горо и продължава с неговото задоволяване в реално местно заведение. Вътрешният монолог на колебание за избора на храна преминава в интровертно, но възторжено описание на достойнствата ѝ. Менюто не се ограничава с японска храна – в един от последните епизоди г-н Иногашира се препоти няколко пъти, докато обядваше ема датши – ястие от кухнята на Бутан, приготвено от люти чушки и сирене.

 

Кодоку но Гуруме

 

Самотният телевизионен гурман има своята женска версия. Уакако Мурасаки е 26 годишната героиня на мангата Уакакозаке и едноименните телевизионен игрален и уеб анимационен сериал. Всяка вечер след работа, а понякога и преди, тя посещава някое истинско заведение в Токио, където се наслаждава на храната, но винаги в компанията на определена марка саке, бира или шочу (японски дестилат от ориз, просо или пшеница). Табуто на самотния пияч, при това жена, в тази манга е вдигнато (за разлика от Горо, който винаги поръчва олонг чай), вероятно, за да легитимира тенденцията, че в момента японските жени пият повече от мъжете. Това обаче е на фона на забележим спад на общата консумация на алкохол в страната. Макар рекламната цел да е очевидна, представянето на малки ресторантьорски бизнеси и качествени продукти е както полезен за икономиката, така и достатъчно забавен за зрителите и читателите подход.

 

Уакакозаке

от Людмил Хайдутов Окт. 2016
Коментари