Начало За нас Реклама Контакти

Gourmet Publishing с ново издание на Пролетния базар на книгата

Снимка за Gourmet Publishing с ново издание на Пролетния базар на книгата

От днес, 31 май, до неделя, 100 милиона години храна от Стивън Ли, очакваната нова книга на Gourmet Publishing, може да бъде разгледана и купена на Пролетния базар на книгата пред НДК. Всеки може да я намери на щанда на издателството (А7) в шатра А - най-близката до кръстовището на "Витошка" и "Патриарх Евтимий".

В интригуващата и познавателна научно-популярна книга с второ заглавие "Как са се хранили нашите предци и защо това има значение днес" авторът прекосява света, за да изучи еволюцията на храната. Той предлага една интересна кръстоска от равни части кулинарен пътепис и информирани хипотези за биологията на човешкото хранене.

Стивън Ли е антрополог и биолог, син на виетнамски преселници в Канада и се занимава с това как различните култури подхождат към храната, в подкрепа на тезата, че отдалечаването ни от начина, по който нашите предци са се хранили, ни е довело до съвременните болести. Този изненадващо очевиден подход показва тревогата на Ли от модерните диети, като му позволява и да се рови в науката стояща зад ефекта, който храната има върху нашия живот.

Началото на 100 милиона години храна е във Виетнам, където авторът проучва екзотичното днес включване на насекомите във всекидневното хранене; Ли преброжда целия свят, докато изследва историята и настоящето на месото, рибата, плодовете и нишестените храни. Прочванията и резултатите далеч не са винаги приятни - главата “Примирие между крадци” задълбава неудобно в странния свят на паразитите и зловредните влияния на съвременната хигиена върху нашата храносмилателна и имунна система. За да разнообрази по интерес начин онези части на книгата, които са фактически едно научно изследване, Ли съвсем не се огранича до стандартното определение за здраве. “С други думи, яките месоядни и по-дълго живеещите въздържатели от месо са двете страни на една и съща биологична монета, пише авторът. Всичко зависи от това как определяте понятието „здрав“. Дали здрав означава да си в добро настроение, плодовит и силен на ранна възраст или здрав е човекът, който забавя рака с няколко години и се забавлява наоколо с внуците си?" Тази линия на разсъждения продължава и в предпоследната глава “Бъдещето на храната”, в която Ли предава своята дискусия с поддръжници на различни хранителни режими и начин на живот, без да постигнат съгласие кой е най-добрият подход.

Какво все пак е добре да ядем и да пием? Изводите в 100 милиона години храна са в посока на здравия разум и информирания избор, но пътешествието, на което ставаме свидетели, е истински увлекателно и полезно.

от Меню Май 2018
Коментари