Начало За нас Реклама Контакти

Франция - най-винената страна

Снимка за Франция - най-винената страна

Въпреки, че исторически виното произхожда от земите около Черноморския басейн, в това число и България, именно на Франция се приписва заслугата да бъде люлката на европейското вино. Има много причини за това, най-главната от които е

Силната роля на религията в Средновековието
Именно там е разковничето, което до днес отрежда на Франция титлата бастион на най-благородната напитка. Някогашните монашески ордени, които притежавали много земи и съответно силни земеделски стопанства, са първите модерни винари в Европа. По това време Църквата гледала благосклонно на винарството и то не само е било разрешено, а дори се е насърчавало, затова практически всеки манастир поддържал изба и лозя, за която се грижели някои от братята - такива като Дом Периньон или Дом Руинар, например. С течение на годините тези монаси се специализирали, процесите в това специфично земеделие започнали да се наблюдават и проследяват, а фактите – да се записват. Ето как възникнала професията на винаря. И не само това. Без да преувеличаваме, много от похватите, съдовете и техниките в днешните изби са наследство от тези знания.
Виненият свят нямаше да е същият без сортове като каберне совиньон, мерло, шардоне и пино ноар, а всички те... познахте, произхождат от Франция! И до днес винарите от целия се опитват да постигнат финеса на бургундските пино ноар и шардоне, вълшебното опиянение на шампанското или мощното, класическо червено Бордо. И това е една миниатюрна част от всичко, което Франция е дала на световното вино. Но нека започнем от начало.

Шампан

Уникалните пенливи вина, които се правят в най-скъпите лозя на планетата (цените на земята там са абсурдно високи) са модел на всички останали газирани и искрящи вина. Противно на широко разпространеното мнение не Дом Периньон е бил първият, който открил шампанското, но на него принадлежи прочутата фраза “аз пия звезди”. За баща на искрящото удоволствие се посочва друг монах – Дом Руинар. Отначало виното от Шампан се считало за дефектно и монасите от тамошните манастири с мъка укротявали непокорните мехурчета, докато един ден партида от пенливото вино попаднала във френския кралски двор. След това било много по-лесно - за нула време шампанското се превърнало в символ на лукс, на класа и на победа!

Бургундия

Другата северна винена област на Франция, Бургундия, граничеща с Шампан, но все пак с една идея по-благосклонни климатични условия, е прочута и с бялото си вино, и с червеното.
Ако не сте чували за шардоне, значи изобщо не сте чували за бяло вино, а това е малко вероятно. Бургундското бяло е 100% чисто, традиционно, местно шардоне. Наричат го кралят на белите сортове и го ценят в целия винен свят, но истината е, че всички винари, които работят със сорта шардоне се сравняват именно с бургундската класика. За най-доброто място се счита градчето Шабли, където от средните векове шардонето ферментира и отлежава в малки дъбови бъчви.

Червената Бургундия е не по-малко значителна. Нейната емблема – сортът пино ноар, е дори по-известен от “белия крал” на областта с това, че е най-капризният, но и най-скъпият сорт, който дава вероятно най-фините и често сложни за разбиране червени вина. За червеното бургундско един от знаменитите френски писатели, Александър Дюма, казва: “то трябва да се пие на колене и със свалена шапка”.

Бордо

Няма по-точен синоним за виното като цяло от червеното Бордо. Освен че е може би най-прочутият винарски район в света, Бордо води и по площта на лозята си. Със своите 115 хиляди хектара френската област има повече лозови насаждения от тези в цяла Германия, например. В днешно време всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино. Независимо в коя посока ще се отправите излизайки от град Бордо, ще се озовете сред лозови масиви. Въпреки че всички вина от тази област носят наименованието Бордо (Bordeaux), всеки замък (сhâteau), всеки парцел (cru), всяко наименование се отличава със строга индивидуалност и характер.
Основното разделение на областта Бордо е на ляв и десен бряг на река Гарона, която се влива в Жиронд. В самото начало на естуара се влива и друга една река - Дордона, като районът, заключен между двете реки носи името Entre-deux-Mers или "между две морета". Главният град на левия бряг е Бордо, а на десния - Либурн.
Класическите сортове за вината от Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран и в по-малка степен пти вердо и малбек. Всички те се правят с едни и същи техники и със същите сортове, но въпреки това стиловете са изключително разнообразни. Ако има нещо наистина уникално в света на виното, то това е Бордо.

Освен тези три емблеми, Франция предлага и други типове вино, които са не по-малко ценени и обичани в родината си и по света: например деликатните розета от Прованс – те са просто съвършената напитка за повечето провансалски ястия, или прочутото младо вино Божоле нуво – , буйно и семпло, то сякаш също е създадено за съчетаване с храна, или пък фините вина от поречието на Лоара.
И така, в заключение, след като едва повдигнахме завесата на необятната френска винена сцена, можем да кажем, че няма друга винена държава като Франция. Днес тя все така остава страна номер едно по потребление, производство и уважение към виното, макар Италия и Испания често да оспорват първенството й. И както навремето религията внася културата на виното във Франция, така днес виното е религията на страната.
 

от Юлия Костадинова Юни 2012
Коментари