Начало За нас Реклама Контакти

Фотоизложба “Репортажи от фермата”

Снимка за Фотоизложба “Репортажи от фермата”

Храната е културно наследство, което трябва внимателно да се опазва. Да загубиш едно старо традиционно сирене, например, е като да изгубиш древна църква, средновековен замък...
Карло Петрини, основател на Slow Food

В абсолютно съгласие с думите на Карло Петрини, ние, екипът на Gourmet Publishing смятаме храната и виното за важна част от културата на човечеството. Затова от 17 до 19 ноември по време на DiVino.Taste 2017 ние се надяваме да ви осигурим не само сетивна наслада от най-доброто от българското вино, но и безмерно удоволствие от този роден културен феномен.

Но не трябва да забравяме, че в нашето време и в нашата страна истинската храна не е даденост. Нормалните чисти продукти, плод на фермерското земеделие и животновъдство, са трудно достъпни в ежедневието на градските хора. Всички, които търсим тази храна и осъзнаваме нейното значение, сме ангажирани да водим битка за опазването и възкресяването ѝ.

Вкусната храна означава и съхраняване на местното агробиоразнообразие. Колко автохтонни породи или местни сортове стопански растения са изчезнали не е известно, но е добре да се погрижим за опазването на онези, които все още съществуват. Това означава ангажимент и към хората, които ги отглеждат.

Нашият начин да участваме в тази битка е да разказваме истории за производителите на чиста храна в опит да вдъхновяваме с добрите примери. През последните седем години представихме десетки ферми в списанията Меню и в DiVino. Нашите герои освен фермерите бяха животните и растенията: забавни, интересни, различни…

Решихме да съберем някои от тях във фотоизложба, която ще може да разгледате в пространството пред зала 9 на НДК по време на DiVino.Taste 2017.

Авторът на снимките във фотоизложбата „Репортажи от фермата“ Николай Камбуров от студио ДАРСС обича селото, там, където се ражда храната ни, заедно със земята, хората, животните и ратенията . Фотографиите му от десетки ферми, в които снима репортажи, много ясно отразяват връзката му с този свят и възхитения му поглед през обектива. Животните определено му позират с удоволствие, а в замяна получават изразителни портрети.

Учител на Ники Камбуров в репортажната и студийната фотография е Драгомир Матеев, създател на студио ДАРСС. Тяхна е фотографската работа в авторските книги на Gourmet Publishing от самото създаване на издателството през 2000 г., както и в списанията Меню и DiVino.

Билети за DiVino.Taste ще намерите на касите на събитието в НДК, които ще отворят на 17 ноември в 16,00 часа.
 

от Меню Ноем. 2017
Коментари