Начало За нас Реклама Контакти

Foodjects или форми с идея

Снимка за Foodjects или форми с идея

Foodjects или хранобекти - това е изложба на кулинарен дизайн, твърде различна от всички останали събития в рамките на Sofia Design Week. Можете да я видите до 18 юни в Галерия "София прес" на столичната улица "Славянска". Какво конкретно да очаквате? Изненадващи творби на испански дизайнери, работили в симбиоза с някои от прочутите иберийски шеф-готвачи и вложили много въображение и мисъл в предмети свързани с кулинарията и виното.

Кулинарно въведение

Кухнята никога не е било толкова вълнуващо, важно и експериментално място, колкото е в последните години, казват създателите на изложбата. На световно ниво кулинарията вече е нещо средно между абстрактно изкуство и чиста наука. За прогресивните готвачи-артисти тя е изразно средство и те не се колебаят да експлоатират най-новите технологии по всевъзможни начини, само и само да доставят оригинални сетивни изживявания и емоции. Испанският кулинарен магьосник Феран Адриа казва: “Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта”. През последното десетилетие испанците се утвърдиха като най-креативнитe и радикални изобретатели в кухнята.

Революцията в готвенето провокира и революция в поднасянето и съхранението – това е пресечната точка между висшата кулинария и дизайна, където се случва Foodjects.

Изложбата

Изложбата е разгърната върху две необичайни маси за вечеря и съдържа уникални дизайнерски творби, свързани с кухнята, готвенето и храната. Едната част е посветена на керамични предмети - авторско продължение на испанската традиция, а втората залага повече на модерното, на хумора, социалната критика и на преливането между епохи и стилове.

Всеки предмет има своята история, красота и функция: стилна стъклена чаша за червено вино с изящен чучур напомня традиционния испански мех за пиене на вино; с помощта на лъжицата с щипка от колекцията на Феран Адриа човек може да помирише нещо, докато вкусва друго - и с това преливане да провокира сетивата си; друга лъжичка от сериите на Феран Адриа е разцепена като писец - с нея, като продължение на творческия акт на храненето, може да се рисува - с шоколад, кафе или със сосове.

Дизайнерите и готвачите създават тези новости изхождайки от различни гледни точки, затова предложенията са безкрайно разнообразни. Заслужава си да се видят, тъй като пречупват кулинарната култура през друга призма - убеждават ни, че храненето може да е сетивно и интелектуално преживяване, в което чувството за хумор и изненадата играят важна роля.

Още кулинария

В Sofia Design Week са предвидени още събития, свързани с висшата кулинария и с добрата храна: На 16 юни от 21:00 часа на фасадата на Централна минерална баня в София ще се прожектират два документални филма за легендарния каталунски ресторант на Феран Адриа, El Bulli. А на 18, от 11:00 до 18:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа на ул. "Шишман" 27, бистро Comercial предлага "Вкусни игри" - детска работилница за дизайн на храна и здравословно хранене.

от Веселина Маринова Юни 2011
Рецепти по темата
Коментари