Начало За нас Реклама Контакти

Досиетата „Е“ - оцветители

Снимка за Досиетата „Е“ - оцветители

Силвия Тулева, автор на поредица статии, Храната под лупа, е завършила маркетинг, но се интересува задълбочено от храната, която консумира и приготвя - и то не само от кулинарна гледна точка (като техники на приготвяне и презентиране), но и от нейния състав и химичните процеси, протичащи в нея. Занимава се със сладкарство, все още по-скоро любителски, но има идеи и за професионално развитие в тази насока. Експериментира с цветове, вкусове и текстури като използва само естествени продукти. А това, както знаем, понякога е голямо предизвикателство.

 

Какво означават Е номерата от етикетите на хранителните продукти, как са се появили, защо се използват и трябва ли да ни притесняват? Запознайте се с оцветителите (Е номера от 100 до 199).

С буквата “Е” (от Европа) и трицифрено число се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви, които са позволени за употреба в Европейския съюз. Номериращата схема е определена от Codex Alimentarius (Кодекс на храните). Всичко започва през 1988 г., когато ЕС изготвя рамкова директива, определяща критериите, по които добавките да се оценяват и предлагат за одобрение. В рамките на по-специфични директиви се определя точния списък на адитивите, които могат да бъдат използвани, храните, в които могат да се влагат и  максималните концентрации. През годините се изготвят и директиви по групи добавки.

Лошите

С времето някои от Е номерата са извадени от списъците, поради доказателства, че имат неблагоприятни последици върху човешкото здраве. Други Е номера пък биват прибавени. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с „Е“ - в някои са забранени, а в други - разрешени в точно определени количества. Освен в страните от Европейския съюз Е номерата се използват и в ОАЕ, Австралия, Нова Зеландия, Израел и някои други държави.

Макар и одобрени от ЕС, някои от тези добавки се свързват с различни рискове. Има такива, които могат да предизвикат различни алергични реакции, астматични пристъпи, хиперактивност при децата, дори появата на карциноми и доста други проблеми. Някои не са подходящи за вегетарианци и вегани, тъй като имат животински произход и това може да не е отразено върху етикета на продукта.

Добрите

Но има и Е-та, които дори са полезни за човешкия организъм, като витамините С и Е например (или както могат да се срещнат по етикетите – Е300 и Е306). Или такива, които могат да се намерят във всяка средностатистическа кухня, като сода за хляб (Е500) или лимонена киселина (Е330). За част от добавките няма доказателства, че могат да ни навредят, затова условно ги приемаме за безопасни.

Етикети

Според Наредбата за изискванията при етикетирането и представянето на храните съдържанието на адитиви трябва да е отразено на опаковката в следния ред: наименованието на категорията (например “Оцветител”, “Консервант” и т. н.), последвано от наименованието на съставката или нейния Е-номер. Ако съставката спада към повече от една категория, тя носи името на тази категория, която съответства на основното й предназначение в съответната храна. Често обаче тези правила не са спазени и в съдържанието на хранителния продукт е отразен само Е номерът. Най-лесно човек може да се ориентира към коя категория спада въпросното „Е“ точно по номера.

Като цяло Е-тата не са чак толкова страшни, ако сме наясно кои да избягваме и от кои да не се притесняваме. В следващите няколко теми ще се спрем по-подробно върху различните групи хранителни добавки (Е-та) с идеята да направим задачата по разчитане на етикета със съдържанието на хранителните продукти по-лесно достъпна.

 

Оцветители – от Е100 до Е199

Цветът играе важна роля за начина, по който възприемаме дадена храна. Често обаче при съхраняване или обработка храните променят своя цвят (например грахът от консерва е по-скоро кафеникаво зелен, отколкото наситено зелен), друг път пък сме свикнали да оприличаваме даден продукт с определен цвят (например маслото е жълтеникаво). Оцветителите се използват за подсилване на цвета, замаскирване на естествени вариации в цвета, прикриване на недостатъци или за придаване на автентичност, по-съблазнителен, атрактивен или нестандартен вид на даден продукт (особено що се отнася за продуктите, предназначени за деца – като близалки, дъвки, сокчета, всякакви сладкарски изделия). Оцветяването на храните не е нова тенденция, а има своите корени още далеч в миналото. Оцветителите се смятат за едни от най-вредните хранителни добавки. На какво се дължи това?

Отначало са се използвали само естествени оцветители – извлеци от растения, плодове или животински продукти. Но дори и естественият произход не дава гаранция за безопасност.  Карминът или Е120 - ярко червен оцветител, извлечен от стрити насекоми  Dactylopius coccus е използван още от инките и маите, а през XVI век конквистадорите го разпространяват в Европа, а по-късно и в целия свят. Днес кармин се произвежда в специални кактусови плантации в Перу и Канарските острови. Въпреки естествения си характер, Е 120 се свързва с рискове като хиперактивност при децата, алергия, уртикария, астма. Е 120 намира приложение в множество конфитюри, желета, сладка, захарни бонбони и др.

Опасна история

Историята обаче показва, че са се употребявали и доста по-опасни оцветители дори преди появата на синтетичните багрила. До 1850 г. в Англия било честа практика киселите краставички да се варят с парче мед (металът), за да се постигне наситен зелен цвят. Най-фрапиращ обаче е начинът, по който са се оцветявали лакомствата за деца – олово или живак за червено, мед за зелено, калиев хромат за жълто – все тежки метали, които са изключително токсични.

През 1856 г. Уилям Перкин, който тогава е само на 18 години, докато прави опити за синтезиране на лекарство против малария, открива първия синтетичен оцветител. Отначало синтетичните оцветители са само за текстилната индустрия, но през 1900 г. в хранителната промишленост в САЩ се използват вече към 80 изкуствени бои, които тогава се извличат главно от въглищен катран, а днес – от петролни продукти. 60-70% от оцветителите, използвани в хранително-вкусовата индустрия са азо оцветители и чрез тях може да се направи цялата цветна дъга. Наричат се така, тъй като съдържат една или повече азо групи (-N=N-). През 1937 г. започват да се правят изследвания и за част от азо багрилата (тези на основата на бензидин и неговите производни) се появяват подозрения, че причиняват рак и някои биват забранени. Днес азо оцветителите, използвани за хранителни нужди, са по-малко, но въпросът за тяхната безопасност е причина за доста спорове. Освен това повечето от тях са забранени в САЩ, скандинавските и някои други държави, тъй като има сведения, че предизвикват кожни обриви, астма, алергични реакции, екземи, хиперактивност при децата или са карциногенни. Като реакция на тези все по-нарастващи притеснения през 2008 г. европейските депутати приемат промени в интерес на по-доброто обозначаване на добавките, съдържащи азо багрила. (Регламент(ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент). В резултат, от юли месец 2010 г. би трябвало върху етикета на всички храни и напитки, които съдържат един (или повече) от шестте азо оцветители (Е 110, Е 104, Е 122, Е 129, Е 102 и Е 124), това да е обозначено не само от съответния Е номер, но да се съдържа и предупреждението, че тези оцветители могат да предизвикат неблагоприятни ефекти върху активността и вниманието на децата. Явно обаче трябва да мине още доста време, докато тези разпоредби започнат да се спазват. До тогава единственото решение остава внимателно да четем етикетите. Ето какво трябва да имаме предвид:

Внимание

Да избягваме храни и напитки, съдържащи:

Е102 – тартазин (жълто № 5) – има доказателства, че провокира астматични пристъпи, алергични реакции и се свързва с развитието на тумори на щитовидната жлеза.

Е110 – сънсет жълто (жълто № 6) – странични ефекти - уртикария, запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса.

Е123 – амарант (червено № 2) – особено опасен при бременност, тъй като може да предизвика увреждания в плода.

Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) – деривати на въглищен катран. Могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции.

Е127 – еритрозин (червено № 3) – може да доведе до чувствителност към светлина, а при тестове с животни се установява, че причинява рак на щитовидната жлеза.

Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122Е133, Е142, Е151, Е153Е155, Е173Е175, Е180 са забранени в някои страни, но в други (включително у нас) все още се употребяват.

За безопасни се приемат оцветителите:

Е100 - куркумин  (жълт оцветител №7);

Е101 - рибофлавин (витамин В2);

Е140 - хлорофил (зелен оцветител №1);

Е160а – каротен;

Е160с – екстракт от червен пипер;

Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите);

Е161b – жълт извлек от растения;

Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло;

Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения.

 

Що се отнася до оцветителите, интересно е, че много от големите компании продават различни вариации на своите продукти в различните страни. Така например за ягодовия си сос за сладолед в САЩ  Макдоналдс използват червен азо оцветител, докато във Великобритания – истински ягоди.

Освен това, ако например ягодов сладолед е оцветен с ягодов сок, той може да се обозначи като „натурално оцветен“. Ако обаче същият този сладолед е оцветен със сок от цвекло, то той не може да се определи като „натурален“.

от Силвия Тулева Апр. 2011
Коментари