Начало За нас Реклама Контакти

Днес е Световният ден на прехраната

Снимка за Днес е Световният ден на прехраната
Фриденсрайх Хундертвасер, Трева за тези, които плачат, 1975 - официален образ за Световния ден на прехраната 2013 г.

От 1979 г. насам всеки 16 октомври е посветен на световните проблеми с храната и борбата с глада. Денят е обявен от FAO, организацията по прехрана и селско стопанство към ООН.

Две години след създаването на Световния ден на прехраната е взето решение всяка година той да е посветен на различни теми. През 2013 Денят е фокусиран върху устойчивите хранителни системи. В България един от обещаващите опити за устойчиво производство на храна е симбиотичната ферма Чифлик Ливади.

Очаква се през 2050 година населението на Земята да е 9 милиарда човека. За да се осигури достатъчно храна за всеки е необходимо сегашните хранителни системи да бъдат преосмислени и променени. Важно е да се намали влиянието на производството на храна върху околната среда, тъй като при него се генерират твърде много газове с парников ефект, водните ресурси се използват прекомерно и се създава реална заплаха за биологичното разнообразие. Едни от най-важните задачи пред нас като потребители са да разберем как изборът ни на храна в магазина влияе върху фермерите и да се научим как да не изхвърляме от храната си по време на транспорта, съхраняването ѝ или в домовете си.

През настоящата седмица в над 150 държави ще се проведат събития, посветени на всички тези проблеми. В София много от тях ще са организирани от Българска хранителна банка, а също и от Младежкото движение на Slow Food.
 

от Меню Окт. 2013
Коментари