Начало За нас Реклама Контакти

Диско Супа ще се бори с разхищението на храна в центъра на София

Снимка за Диско Супа ще се бори с разхищението на храна  в центъра на София

Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН поне една трета от произведената храна се изхвърля, преди да бъде консумирана. Използваните за производството й ресурси – природни (горива, вода, почва) и социални също отиват на халост. В това време около 1 000 000 000 души гладуват.

Световното движение Slow Food от години работи по проблема с изхвърлянето на храна и едно от най-успешните събития по темата е Disco Soup, което за първи път се организира преди пет години в култовото пространство Markthalle 9 в берлинския квартал Кройцберг.

Тази година на 29 април за пръв път Disco Soup ще се проведе в един и същи ден по целия свят. Slow Food София ще се включи във всемирния празник заедно с Университетски ботанически градини, Българска хранителна банка, Екологично сдружение За Земята и Кулинарно училище Amuse Bouche. В 14.30 до 18.30 часа Ботаническата градина на паметника „Левски“ ще посрещне всички, които желаят да научат повече за проблемите с изхвърлянето на храна, възможностите за решаването им. В отделен кът домакините  ще представят проектa „Big picnic: големите въпроси - ангажиране на обществеността с научни изследвания и иновации в областта на продоволствената сигурност” чрез интерактивни демонстрации, тематични дискусии и обмяна на опит.

Всеки ще може да се включи в подготовката и приготвянето на ястия от дарени от търговци и производители продукти, събрани от Българска хранителна банка, които вместо да отидат в кофата, ще нахранят участниците в събитието. През цялото време, отдадени на хранителната кауза диджеи ще радват с музика хората, докато почистват, мият и режат зеленчуци в най-цветното място в центъра на София.

от Меню Апр. 2017
Коментари