Начало За нас Реклама Контакти

Днес светът за шести път чества Денят на майката Земя (Terra Madre Day, #TMD ). Инициативата на Slow Food е подкрепена от хиляди хора по всички континенти, като в дните около 10 декември се организират многобройни събития, за да се привлече внимание към целите и проектите на организацията - съхраняване на дивото и културно биологично разнообразие, вкусови обучения за деца и възрастни, създаване на тесни връзки между производителите и потребителите на храна.

В момента на сайта на Slow Food  са обявени над 750 събития, в които се очаква да участват повече от 150 000 човека. В България Денят на майката Земя ще се празнува в Габрово, Горно Драглище, Копривщица, Куртово Конаре, Кюстендил, Ловеч, София, Странджа и Черни Вит.

Какво ще се случва? 

• В Габрово днес има дегустация на хляб, изпечен в обществената фурна на Хлебната къща, а на 22-ри ще се състои и поредното издание на селския мол "Забравени традиции, живи вкусове"

• Децата от основното училище в Горно Драглище ще отидат на гости на Дешка Кротева, където ще опитат местни продукти и рецепти.

• В Ловешката езикова гимназия в два последователни петъка (8-ми и 15-ти) учениците приготвят и споделят позабравени ястия от детството на своите родители, баби и дядовци.  

• Задругата Спокойно хранене Странджа ще отбележи празника в къщата на Росица Попова (къща "Дара") в Царево и в къщата на Даниела Попстефанова (къща "Бай Стефан") в Синеморец.

• Децата от Черни Вит и Тетевен на 13-ти декември ще се запознаят с разнообразието на фасула, който расте в домашните градини. Ще бъде демонстрирано и правене на празничен хляб, а след това ще се представи и нов продукт, номиниран в Ark of Taste, наречен Старешко точене, за който се използва брашно от местни сортове царевица.

Честит Ден на майката Земя и нека се замислим поне днес за храната, която ядем, за хората, които са я създали и за природата, на която я дължим!

от Людмил Хайдутов Дек. 2014
Видео
Коментари