Начало За нас Реклама Контакти

Деликатно и прецизно а ла Денница Дойчева

Снимка за Деликатно и прецизно а ла Денница Дойчева

Денница Дойчева те посреща със загадъчната си усмивка и тихо-тихо оставя трайна следа у събеседниците си. В нейната реалност всичко е премерено и прецизно, пъстро и съблазнително. Нищо в повече, нищо насила, всичко от само себе си.
Светът на кулинарията се разгръща пред нея почти случайно. Учи история на изкуството в НБУ, после заминава на бригада в САЩ и работи в различни ресторанти. Постепенно се запалва по готвенето и опознава тънкостите и богатствата на храната в академията Le Cordon Blue в Орландо, за да се върне после в България и да допринесе с изчистения си и деликатно-модерен кулинарен стил за развитието на столичното ресторантьорство през последното десетилетие и за да представи днес своето виждане за добрата храна в софийския ресторант „Лаванда”.
Денница е леко потайна и в същото време открита и естествена. Обича природата, обича да пътува, да ходи на море, да има свободно време. Истински обича и това, с което се занимава. Открила своето място, тя с прецизност и вдъхновение създава модерни европейски ястия, като отделя изключително внимание на продуктите, с които работи. Използва сезонни плодове и зеленчуци, като държи да бъдат истински и качествени – често сама ходи за продукти по пазарите и дори по околните села, за да се вдъхновява. Най-интересни и предизвикателни за нея са деликатните меса като патешко и телешко, които изискват по-фина и майсторска обработка. А чест елемент в блюдата й са билките и цветята, допълващи вкусовата и визуална цялост.
Менюто в „Лаванда“ е отдадено на сезона. За пролетта Денница избира да украси ястията си с много зеленина и акцентира на свежестта и лекотата. За лятото говори с въодушевление и очаква с радост богатствата и багрите му. Неизменно следва идеята за поддържане на българските традиции и в модерната европейска кухня добавя свой национален почерк.
Лавандуловото момиче, както още я наричат, определя себе си като голям мечтател. Копнее за по-добро бъдеще, за човешката доброта, за простичките неща. Вдъхновение открива във всичко – в цветята, в пролетта, в дъжда, в пазара и зеленчуците, в красивите неща. Удовлетворена е от постигнатото, но амбициозна за бъдещето, тук, в България, смята, че родните професионални готвачи имат мисия: „Да научим хората как да се хранят.”

от Гергана Лазарова
 

Май 2013
Коментари