Начало За нас Реклама Контакти

Да празнуваме литературата и книгите

Снимка за Да празнуваме литературата и книгите

В София предстоят празнични дни за литературата, книгите, за читателите и авторите. 

На 12 декември се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване – 45-ият Панаир на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа в обновения Национален дворец на културата и ще продължат от 12 до 17 декември.

Тази година в юбилейното 45-о издание на Панаира на книгата участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Gourmet Publishing ще участва на Панаира със свой щанд – Б1, десен полуетаж – и с всички свои вкусни и ароматни книги и издания - една различна литература, която отдава почит на световната и българската култура на храната и виното.

Официален старт на Панаира на книгата ще бъде даден във вторник, 12 декември, от 11:00 в Централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило. С пълната програмана Панаира можете да се запознаете тук.

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал отново има своя международен фокус, а именно литературата на страните от Вишеградската четворка. В петте дни на Фестивала ще гостуват 12 писатели: от Полша - Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия - Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман и от Чехия - Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България са домакини на срещите–разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще обсъждат важни обществени теми. Сред авторите и литераторите от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и други.

Литературният фестивал ще бъде открит официално също на 12 декември, но от 18:00 часа, на сцената в Мраморно фоайе (етаж 2) със „Среща на поколенията“, в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева.

Вижте тук пълните програми на 5-ото издание на Софийския литературен фестивала и 45-ия Международен панаир на книгата.

Софийски международен панаир на книгата във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1750693785233713/

 

Софийски международен литературен фестивал във Фейсбук:

https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/

Дек. 2017
Коментари