Начало За нас Реклама Контакти

Да направим шоколада справедлив

Снимка за Да направим шоколада справедлив

Проблемите, свързани със справедливостта по веригата доставки и производство на какао от плантациите до шоколада бяха обсъждани на форум-дебат на 14 ноември 2015 в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Специално за дебата от Кот Д’Ивоар пристигна г-жа Мари Комбо, председател на синдикат към федерацията на земеделските съюзи в Кот Д’Ивоар. В дебата участваха д-р Светла Николова, Ани Маринкова – директор на завод „Своге“, Венсан Гайо, производител на ръчен шоколад в Пловдив, Миладина Монова, антрополог и журналист.

Средно годишно в Европа и САЩ всеки един човек изяжда по 5,2 кг шоколад. Само пет (5) големи фирми доминират в търговията на какао в света. През 2014 г. глобалният пазар на шоколадови изделия е с нетни продажби 88 млрд $. 14 милиона работници в какаовите плантации на Западна Африка получават по-малко от 1.25 $ на ден. 2 млн. деца работят в какаовите плантации, а повече от 500 000 от тях извършват опасен труд. Тропическите дъждовни гори се изсичат, за да разширят терена за производството на какао.

С отговори на въпроса „Кой може да промени горчивата страна на шоколада“ се включиха много от участниците и гостите на форума.

Много хора, които произвеждат какао, никога не са опитвали шоколад. „Необходимо е образование на хората и най-вече на децата в Кот Д’Ивоар и Африка“, отбеляза г-жа Комбо. Познанията за света ще им дадат възможност самостоятелно да взимат решения, да изискват от мултинационалните компании и правителствата промени, с които да се решат проблемите в Африка и в частност проблемите при производството на какао. Така хората, производители на какао ще получават достойно възнаграждение за своя труд.“

„Огромните проблеми, свързани с несправедливостта по веригата какао - шоколад са проблеми и на всички доставки на храна по света, включително и в България“, каза д-р Светла Николова. Те могат да бъдат решени законодателно, с волята на правителствата, но най-вече с информираността на потребителите, които да принудят глобалните монополи, които са в постоянно съревнование за „винаги по-ниски цени“, да променят поминъка на дребния земеделски производител и подобрят състоянието на околната среда."

Директорът на завод „Своге“ и Венсан Гайо споделиха какви усилия полагат те да направят шоколада по-справедлив. Миладина Монова каза, че едно от решенията е в страните, където се произвежда какао да се направят фабрики за шоколад. Така добавената стойност ще остане при хората, производители на суровина и ще облагодетелства тях, а не богатите мултинационални компании.

Форумът е част от проекта "Подкрепа за устойчиви марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея", в който са включени 20 неправителствени организации от ЕС. Българският партньор е Сдружение АГРОЛИНК. ФБ на проекта: За справедливи супермаркети Supplychainge Bulgaria.

Форумът бе организиран от Сдружение АГРОЛИНК с подкрепата на Европейския съюз като част от Програма DEAR за Европейската година на Развитие, инициатива за подпомагане на страните от Глобалния Юг и повишаване на информираността на гражданите на ЕС.

Във Vintage club - магазин за вкусове и аромати ще откриете уникална селекция от шоколади bean to bar и one bar one tree, направени с какао от справедлива директна търговия, което е получено при внимателни грижи към земята, дъждовните гори и какаовите плантации. Може да ги закупите и онлайн.
от Меню Ноем. 2015
Коментари