Начало За нас Реклама Контакти

Топнете в шоколада и опитайте

 За испанците чурос кон чоколате не е просто вкусна традиционна закуска, а цяла утринна церемония. Както и форма на общуване.  

 Източените пържени чурос напомнят по форма тънки, силно издължени тулумби. А и тестото им е същото. Приготвят се лесно, особено ако имате на разположение специален уред. В домашни условия върши работа и шприц с къдрав накрайник, но за големи количества този метод изисква прекалено много физически усилия.


 Тайната на добрите чурос е най-вече в пареното тесто. Съвършенството изисква да се спазва строг ред при смесването на съставките: първо солта и маслото се кипват във водата, а после в нея се добавя брашното наведнъж и се разбърква 2-3 минути, докато стане на топка. Целта е да се постигне гладка, хомогенна маса. Оформят се с уред, наречен churrera или с шприца, и веднага се пържат в обилно количество силно сгорещено олио или зехтин, до златисто. Топят се в гъст топъл шоколад, но някои хора ги предпочитат поръсени със захар и придружени от кафе или капучино. Когато са приготвени добре и сервирани веднага, те са въздушни, хрупкави и изключително вкусни.


 Историята им тъне в загадки - никой не знае със сигурност кога и къде са се родили. Една теория гласи, че са станали популярни в Каталуния в началото на XIX век, а друга - че векове по-рано арабите са ги пренесли на Иберийския полуостров. Трета хипотеза сочи селските пастири за техни създатели - обикаляйки със стадата, те нямали възможност да си пекат хляб, но им било сравнително лесно да пържат чурос - затова и ги кръстили на името на местната испанска порода овце или ganado ovino churro.


 Ще намерите заведенията за чурос или така наречените churrerias из цяла Испания. Те отварят рано-рано, докато въздухът още не се отърсил от нощната прохлада, а улиците кънтят от пустота. Повечето чурерии работят от 5 до 10 сутрин и от 5 до 10 вечер - тъй като традицията включва и хапване на чурос по принципа на тапас, преди вечеря. В сърцето на Мадрид работят някои исторически места, превърнали се в институция. Може би най-известната е San Gines близо до "Пласа Майор" - там хората се тълпят, за да опитат чурос, приготвени точно както преди сто години, и да преживеят автентичния ритуал. Трудно ще се намери минувач, който би устоял на уханията, носещи се отвътре.

Юли 2009
Коментари