Начало За нас Реклама Контакти

Идеята за пица т.е. плосък хляб, покрит с различни продукти, не е никак нова и вероятно съществува от поне 8000 години. А първото доказано използване на думата pizza е от Х в. от н.е. в латински текст, открит в италианския град Гаета. Оттогава храната в Италия се е променила твърде много и изглежда, че този процес никога няма да спре. Дори и сега най-популярното италианско ястие е подложено на новаторски идеи, някои от които изглеждат и имат вкус на добри.

Експериментите с тестото за пица са непрекъснати и направеното с пълнозърнестто брашно вече не изненадва никого. Но от тази година в Италия се зароди нова мода, която малко влияе на вкуса на пицата, но драматично променя колорита ѝ. Все повече пицерии избират да добавят в тестото специално произведени за целта пречистени дървени въглища, стрити на фин прах. Те са съвсем подобни на активния въглен, който се продават в аптеките и нямат забележими вкус и мирис. За сметка на това само 15 г на 1 кг брашно създават забележителен ефект и бялото тесто се сдобива с наситен антрацитен цвят, който се запазва и след изпичане. На тъмния фон моцарелата буквално заблестява, доматеният сос се откроява предизвикателно, а прошутото и панчетата съобразно оптична илюзия изглеждат по-ярко розови. Pizza nera все още е новост, която засега се очертава с добро бъдеще.

Неочаквано България много бързо последва тази кулинарна модна линия и в София вече може да се опита от черната пица в най-различни варианти - класически и по-иновативни. Изглежда пионерите са в съвсем новата пицерия Оlio d'oliva на ул. "Цар Самуил" 60, където за черната версия препоръчват на първо място аматричана. Иначе освен черно и класическо бяло тестото може да е от камут или лимец, като всички са еднакво вкусни .

Черна пица може да се опита и в ресторант Chef's (ул. "Любата" 13), но там тестото е оцветено с мастило от сепия, а е гарнирана с калмари, моцарела, каперси, пушена съомга, рукола, пикантен доматен сос и зехтин. 

от Людмил Хайдутов Дек. 2015
Коментари